Newsflash
Știri

UE: Măsuri pentru a preveni violenţa asupra copiilor

de Dr. M.G.M. - apr. 9 2014
UE: Măsuri pentru a preveni violenţa asupra copiilor
   Statele Uniunii Europene trebuie să adopte şi să implementeze politici bazate pe dovezi pentru a reduce rănirile intenţionale provocate copiilor, se arată într-un comunicat emis de Alianţa Europeană pentru Siguranţa Copiilor. Organizaţia a publicat, de curând, un raport ce prezintă acţiunile naţionale menite să gestioneze problema rănirilor intenţionale provocate copiilor (adică abuzul asupra copiilor, violenţa între copii şi suicidul).
   Potrivit acestui document, doar zece ţări din 30 au o strategie unificatoare care să acopere toate cele trei aspecte vizate. Numai 19 ţări dispun de o lege care împiedică aplicarea de pedepse corporale în toate cadrele şi împrejurările, inclusiv acasă. Patru din ţările participante, printre care şi România, nu au un avocat al poporului (n.r.: ombudsman) pentru problemele copiilor.
   Acelaşi raport indică faptul că mai puţin de jumătate din ţările participante au un program de sănătate publică în care sunt incluse vizite la domiciliu pentru noii părinţi şi care includ prevenirea abuzului. Din nou, doar 14 din ţările participante au o politică naţională care solicită şcolilor să aibă un comitet format din profesori, studenţi şi părinţi pentru gestionarea violenţei în mediul familial şi şcolar, şi doar 20 de ţări dispun de o politică naţională privind dezvoltarea unui program şcolar de prevenire a suicidului, în jumătate din cazuri, politicile fiind implementate doar parţial. 
    Rănirile intenţionale sunt cele ce rezultă în urma violenţei. Cele trei arii de răniri intenţionale acoperite de raport sunt abuzul asupra copilului, violenţa între copii şi vătămarea autoprovocată. Potrivit OMS, abuzul asupra copilului reprezintă toate formele de tratament fizic şi/sau emoţional necorespunzător, abuzul sexual, neglijarea sau tratamentul neglijent ori exploatarea cu scop comercial sau de alt tip, ce au ca rezultat afectarea propriu-zisă sau potenţială a sănătăţii, supravieţuirii, dezvoltării sau demnităţii copilului, în contextul unei relaţii de responsabilitate, încredere sau putere. Din cele 35.000 de decese survenite anual în rândul copiilor şi adolescenţilor în Uniunea Europeană, aproximativ 24% sunt urmarea rănirilor. Aproape o treime din aceste răniri sunt intenţionale sau de intenţie nedeterminată, procentul considerat a fi vârful aisbergului, pentru că majoritatea cazurilor reale de răniri intenţionale cauzatoare de moarte rămân necunoscute.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe