Newsflash
Știri

UE crează un stoc de medicamente pentru urgenţe nucleare, bacteriologice şi chimice

de Dorina Novac - apr. 7 2022
UE crează un stoc de medicamente pentru urgenţe nucleare, bacteriologice şi chimice

Uniunea Europeană a anunţat crearea unui stoc de medicamente şi echipamente destinate să facă faţă urgenţelor nucleare, bacteriologice şi chimice.

Comisia Europeană, executivul blocului format din 27 de ţări, a precizat că stocul, în valoare de 540 de milioane de euro, este format din vaccinuri, echipamente şi medicamente pentru tratarea pacienţilor răniţi în timpul unor atacuri chimice, biologice, radiologice şi nucleare, scrie Agerpres.

Măsura a fost adoptată pe fondul temerilor tot mai mari legate de războiul din Ucraina.

stoc de medicamente

Prima etapă, conform UE, va fi achiziţionarea de „tablete de iodură de potasiu, care pot fi folosite pentru a proteja oamenii de efectele nocive ale radiaţiilor”.

Citește și: Iodura de potasiu și pericolul războiului nuclear

Trei milioane de tablete de iod au fost deja livrate în Ucraina, cu ajutorul Franţei şi al Spaniei, a adăugat Comisia.

„Luăm măsuri concrete pentru a pregăti mai bine Europa pentru potenţiale ameninţări, cu echipamente pentru urgenţe chimice, biologice sau nucleare”, a declarat comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic.

De la începutul invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februarie, mulţi observatori au atras atenţia asupra riscului folosirii de arme nucleare sau chimice în conflict.

Occidentalii au avertizat că Moscova ar putea folosi arme chimice în faţa rezistenţei acerbe din partea ucrainenilor, care au blocat avansarea forţelor ruse.

Luptele din Ucraina au provocat, de asemenea, temeri cu privire la siguranţa instalaţiilor nucleare, cum ar fi cele de la Cernobîl, locul celui mai grav accident nuclear din istorie în 1986, şi Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Rusia şi-a plasat, de asemenea, forţele nucleare în stare de alertă, după ce a avertizat Occidentul să nu intervină militar pentru a ajuta Ucraina.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe