Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Tremorul esențial, o afecțiune prea puțin cunoscută

Viața Medicală
Dr. Alexandra GUȚĂ vineri, 17 ianuarie 2020

Cea mai comună afecțiune neurologică cu transmitere ereditară, tremorul esențial benign afectează 3% din populație. Adesea, persoanele cu această afecțiune nu au cunoștință despre etiopatogenia bolii sau tratament.

Aproximativ 17% dintre participanții la un studiu nu au recunoscut determinismul genetic al afecțiunii. Cei mai informați au fost pacienții care sufereau de tremor esențial și rudele cu această afecțiune. Cercetarea a inclus 427 de persoane care sufereau de această afecțiune, membri ai familiei care nu prezentau tremor esențial, dar și perechile acestora de viață.

Etiopatogenia bolii nu este încă pe deplin cunoscută. Tremorul apare mai frecvent la nivelul mâinilor sau brațelor și se poate manifesta atât în copilărie, cât și la vârsta adultă. Afecțiunea poate fi asociată cu simptome motorii sau nonmotorii. Este o boală neurologică progresivă a cărei rată de creștere a severității este între 1,5% până la 5% pe an. Manifestările motorii pot fi agravate de oboseală, stres, emoții, scăderea nivelului de glucoză sau consumul de cofeină.

Asocieri distincte ale afecțiunii

Tremorul esențial se poate asocia și cu alte manifestări în afară de cele motorii. Deficitele cognitive apar mai adesea în cadrul persoanelor în care boala debutează tardiv. Pacienții cu forme ușoare de boală nu necesită tratament. Medicamentele utilizate pentru tremorul esențial sunt propranololul (un betablocant) și primidona (din clasa antiepilepticelor), medicamente care pot fi folosite atât ca monoterapie, cât și în combinație.

A doua linie de tratament utilizată la persoanele care nu tolerează medicamentele din prima linie terapeutică sau în cazul cărora acestea sunt ineficiente include: atenolol, sotalol, topiramat și gabapentin. La persoanele care prezintă tremor la nivelul feței sau al vocii se poate injecta toxină botulinică. În cazurile severe se poate efectua stimularea talamusului.

 

1. Cristal A.D., Chen K.P., Hernandez N.C. et al. Knowledge about Essential Tremor: A Study of Essential Tremor Families. Front Neurol. 2018;9:27. Published 2018 Jan 26. doi:10.3389/fneur.2018.00027

2. Rare Disease Databes. Essential Tremor. NORD gratefully acknowledges Elan D. Louis, MD, MS, Professor of Neurology and Epidemiology, Yale University, who was consulted in the preparation of this report

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC