Newsflash
Știri

Trei universităţi de medicină în categoria celor mai performante din România

de Dr. Aurel F. MARIN - sept. 15 2011
Trei universităţi de medicină în categoria celor mai performante din România

   Marţi, 6 septembrie a.c., dl Daniel Petru Funeriu, ministrul educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului, a dat publicităţii rezultatele clasificării universităţilor realizate în conformitate cu Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011. Astfel, pe baza evaluării realizate de un consorţiu alcătuit din Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS), Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), alături de Asociaţia Universităţilor Europene (EUA) – ca organism de evaluare extern, circa 100 de universităţi publice şi private din România au fost clasificate în trei categorii. Ne vom referi, în cele ce urmează, la instituţiile academice care includ în oferta lor studii superioare din domeniul medical.
   Din prima categorie, a universităţilor de cercetare avansată şi educaţie, fac parte UMF „Carol Davila“ Bucureşti, UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi şi UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca, alături de alte nouă instituţii de învăţământ academic. Ca o consecinţă directă a clasificării, acestor universităţi li se va aloca, în anul universitar 2011–2012, un număr total de locuri la masterat şi doctorat cu aproximativ 20% mai mare decât în anii precedenţi (aproximativ 85% din locurile totale la doctorat).
   În a doua categorie, a universităţilor de educaţie şi cercetare ştiinţifică, regăsim UMF „Victor Babeş“ Timişoara, UMF din Craiova, UMF din Târgu Mureş, dar şi universităţile „Transilvania“ din Braşov, „Ovidius“ din Constanţa, „Lucian Blaga“ din Sibiu, „Dunărea de Jos“ din Galaţi şi Universitatea din Oradea. Aceste instituţii primesc un număr de locuri pentru programele de masterat similar celui de anul trecut, dar numărul de locuri la doctorat este diminuat, acestea fiind atribuite doar programelor evaluate ca fiind performante.
   Ultima categorie, a universităţilor centrate pe educaţie, include toate instituţiile private evaluate, dar şi câteva din cele de stat. Menţionăm universităţile „Titu Maiorescu“ din Bucureşti, „Vasile Goldiş“ din Arad, „Apollonia“ din Iaşi. Acestora li se alocă un număr diminuat de locuri la masterat, doar pentru programele de calitate.
   Acordul încheiat de Asociaţia Europeană a Universităţilor cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului prevede implicarea EAU în faza următoare, considerată crucială. Aceasta se va concentra pe îmbunătăţirea calităţii şi performanţei instituţionale, evoluţia universităţilor evaluate fiind urmărită cu atenţie de organismul european de evaluare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe