Newsflash
Știri

Studiu: trei sferturi dintre angajații din sănătate sunt nemulțumiți de salarii

de L. Budin - ian. 13 2022
Studiu: trei sferturi dintre angajații din sănătate sunt nemulțumiți de salarii

Angajații români din sănătate sunt nemulțumiți de nivelul salariilor, atât în sistemul public, cât și în cel privat, arată un studiu realizat de platforma de recrutare medicală MEDIjobs.

Deși au trecut prin al doilea an de pandemie și se confruntă cu un nivel ridicat de stres și oboseală, medicii, asistenții medicali și specialiștii din domeniul sanitar nu au văzut modificări pozitive în privința salarizării, se spune într-un comunicat MEDIjobs.

doctor-ochi-masca

Pentru majoritatea profesioniștilor din Sănătate, salariile au rămas neschimbate, în condițiile în care rata inflației a ajuns la 6,7%, conform Eurostat.

Nu mai puțin de 69,6% din cei intervievați au declarat că salariul lor a rămas la fel. Doar 18,2% s-au bucurat de o creștere a nivelului salarial, în timp ce 12,2% din respondenți au declarat că salariul le-a scăzut”, se spune în comunicat.

Lucrurile stau la fel atât în sistemul public, unde lucrează 41,7% din respondenți, cât și în sistemul medical privat, unde muncesc 58,3% din specialiști.

Conform studiului MEDIjobs, 72,5% din angajații din domeniul medical au declarat că actualul salariu nu îi mulțumește. Doar unul din 5 profesioniști este mulțumit de salariul actual, adică un procent de 20,9%, în timp ce 6,6% s-au arătat nehotărâți în această privință.

Cercetarea desfășurată de MEDIjobs a identificat și una dintre posibilele cauze ale nemulțumirilor medicilor, asistenților și farmaciștilor: 4 din 10 specialiști medicali nu primesc niciun fel de beneficiu extrasalarial. În afara sporurilor oferite de sistemul medical de stat, cel mai des întâlnit beneficiu îl reprezintă tichetele de masă, de care beneficiază 42,7% din respondenți. Pe locul trei în topul beneficiilor acordate de angajatori sunt asigurările medicale opționale sau abonamentele medicale, de care beneficiază 10,7% din specialiști. Urmează, la mică distanță, primele de sărbători, pe care doar unul din 10 salariați din sistemul sanitar le primește.

Zilele libere suplimentare sunt o altă formă de beneficii, însă doar 6,7% dintre specialiștii medicali se bucură de ele. La fel se întâmplă și cu decontarea transportului (6,1%) sau cu tichetele de vacanță, pe care le primesc doar 5 din 100 de salariați din sistemul sanitar românesc.

Cele mai puțin frecvent acordate beneficii în 2021 au fost: telefon de serviciu (3,75%), mașină de serviciu (1,8%), locuință de serviciu sau decontare parțială sau totală a chiriei (1,4%) și abonamente de fitness sau la diverse activități sportive, de care au beneficiat doar 0,9% din respondenți.

Datele culese de noi ne confirmă un trend îngrijorător, pe care experții MEDIjobs l-au remarcat tot mai des în discuțiile cu potențialii candidați și cu specialiștii din comunitatea noastră. Pe lângă inflația care a erodat tot mai mult din puterea de cumpărare a românilor, specialiștii din domeniul medical sunt de aproape doi ani sub o presiune continuă din cauza pandemiei. Toate acestea contribuie la o acutizare a gradului de nemulțumire a salariaților, iar companiile ar trebui să fie atente la acest aspect în anul următor”, este de părere Catrinel Hagivreta-Djafari, CEO și co-fondator MEDIjobs.

Studiul MEDIjobs a fost efectuat în luna noiembrie, pe un eșantion reprezentativ de 1.036 de specialiști medicali din domeniul sanitar public și privat din România.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe