Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Trecutul nostru construieşte viitorul nostru (1)

Viața Medicală
Prof. dr. Valeriu RUSU vineri, 16 octombrie 2009

Titlul nu este în relaţie cu realitatea imediată. Ideea existenţei unui proces cerebral comun, care se află la baza amintirilor şi proiectelor unei persoane, aparţine australianului Thomas Suddendorf şi neozeelandezului Michael Corballis. (...)

   Ipoteza a fost formulată în anii ’90, dar abia de dată recentă ea este susţinută de mai multe argumente experimentale, unele chiar măsurabile. O serie de cercetători sunt excesiv de optimişti, denumind cele patru grupe de tehnici fizice imagistice (electroencefalografia analitică, magnetoencefalografia, tomografia prin emisie de pozitroni – sau pozitoni – şi rezonanţa magnetică funcţională) nici mai mult nici mai puţin decât „microscoape ale psihologiei“. Ei sunt nu convinşi, ci siguri, că aceste tehnici şi metode fizice permit o disecţie temporală şi spaţială a proceselor cognitive umane. Memoria umană? Misterele sale sunt în mare măsură dezvăluite, susţin optimiştii. Iar mass-media preia variante de vulgarizare ştiinţifică a unor rezultate adesea nereproductibile, sub titluri mirobolante. Iată doar un exemplu dintr-un ziar netabloidizat: „Încă un pas până la citirea minţii“, cu subtitlul „Oamenii de ştiinţă britanici au demonstrat că pot descifra memoria cuiva analizând doar activitatea electrică a creierului uman“.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC