Acasă » ACTUALITATE » Știri
Tratarea părinţilor purtători de S. auriu scade rata infecţiilor la nou-născuţi

Stafilococul auriu este principala cauză de infecţii asociate îngrijirilor medicale în unităţile de neonotalogie. Părinţii purtători pot expune nou-născuţii la colonizarea cu S. aureus, acesta fiind un factor predispozant pentru infecţia invazivă.
Un studiu american* a încercat să afle dacă tratarea părinţilor poate influenţa rata de transmitere de la părinţi la nou-născuţi. Este vorba de un studiu randomizat dublu-orb realizat în Baltimore (SUA), în două maternităţi cu terapie intensivă de grad III, ce a inclus 236 de nou-născuţi ai căror părinţi (cel puţin unul dintre ei) prezentau portaj de S. auriu. Studiul s-a desfășurat pe o perioadă de patru ani.
Părinţii au fost incluși în două grupuri, și anume: un grup de 117 părinţi care au primit tratament local cu clorhexidină 2% sau muciprocină și un grup de 119 părinţi care au primit placebo. Durata tratamentului a fost de cinci zile. Nou-născuţii au fost incluși în studiu dacă nu erau colonizaţi anterior cu S. auriu, dacă au necesitat spitalizare de minimum cinci zile după naștere, dacă aveau vârsta de cel mult șapte zile în momentul internării în clinică. Dintre cei 190 de nou-născuţi rămași în studiu, 38,9% au prezentat colonizare cu S. auriu în primele 90 de zile de viaţă, peste jumătate dintre aceste colonizări fiind cu tulpini parentale.
În cazul grupului care a primit tratament, doar 14,6% dintre nou-născuţi au dobândit colonizare cu S. auriu, comparativ cu grupul placebo, în care 28,7% dintre nou-născuţi au fost colonizaţi cu tulpini parentale de S. auriu. Studiul prezintă, totuși, anumite limitări, mai cu seamă numărul mic de pacienţi care au putut fi incluși și cost-eficienţa.