Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Tratamentul tahiaritmiilor asociate sepsisului

Viața Medicală
Dr. Mădălina Badea vineri, 24 aprilie 2020

Eficienţa landiololului în tratamentul tahiaritmiilor supraventriculare asociate sepsisului a fost testată pentru prima oară, în cadrul unui studiu japonez randomizat controlat publicat în The Lancet Respiratory Medicine*.

Studiul a inclus 151 de pacienţi cu sepsis, majoritatea în șoc, care au dezvoltat pe parcursul internării tahicardie sinusală sau fibrilaţie atrială. Scopul studiului a fost de a evalua eficienţa landiololului, beta-blocant cu durată foarte scurtă de acţiune, în cuparea episodului tahiaritmic, raportat la un grup de control.      

Dozele utilizate au variat între 0,17 mcg/kg/min și 19,45 mcg/kg/min, media fiind 4,15 mcg/kg/min. S-a obţinut controlul frecvenţei ventriculare la 24 de ore, cu ţinte de 60-94 bpm, la o proporţie semnificativ mai mare de pacienţi din grupul cu landiolol (55%), faţă de grupul de control (33%). Riscul de reacţii adverse a fost similar între cele două grupuri: scăderea semnificativă a tensiunii arteriale sau a frecvenţei cardiace, reducerea fracţiei de ejecţie sau stop cardiac, au fost înregistrate la 6% dintre pacienţii trataţi cu landiolol.

Studiul a dovedit eficienţa și siguranţa acestui beta-blocant în controlul ritmului cardiac la pacienţii septici, sub monitorizare adecvată a parametrilor vitali. Trebuie evaluat dacă acest control mai bun al frecvenţei cardiace are un impact hemodinamic pozitiv. De asemenea, înainte de producerea de schimbări în practica curentă, este importantă evaluarea prospectivă, într-un studiu de mari dimensiuni, a eficienţei acestui beta-blocant comparativ cu esmolol.

 

*https://bit.ly/2KkT2Dx

Etichete: tahiaritmii sepsis landiolol

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC