Newsflash
Internaționale

Tratamentul simptomatic al fibroamelor uterine

de Dr. Diana Andronache - feb. 26 2021
Tratamentul simptomatic al fibroamelor uterine

Terapia combinată cu relugolix, un antagonist de GnRH, a dovedit un beneficiu clinic superior la pacientele cu simptomatologie provocată de fibroamele uterine.

Fibromul uterin este o formaţiune benignă a ţesutului muscular neted, cu un conţinut crescut de colagen, care îi oferă consistenţa fibroasă. Literatura de specialitate arată o incidenţă de 70-80% în rândul populaţiei feminine, însă aceasta variază în funcţie de vârstă. Aproximativ 25% dintre femeile diagnosticate cu fibrom uterin au simptome precum sângerări menstruale abundente, adesea asociate cu anemie și/sau durere pelviabdominală severă. Acestea sunt și principalele motive de îngrijorare pentru care este solicitat consultul medical. Dezechilibrul hormonal este principala cauză a acestei patologii, adesea fiind obiectivat un exces al hormonilor estrogeni.

        Tratamentul medicamentos are ca scop principal ameliorarea simptomatologiei cauzată de aceste formaţiuni, însă fără a avea și o viză curativă. Opţiunile terapeutice includ ca primă linie administrarea contraceptivelor, cu dovezi minime de eficienţă. Studiile publicate recent în The New England Journal of Medicine au avut ca scop demonstrarea profilului de siguranţă și eficacitate al administrării de relugolix, un antagonist al hormonilor de eliberare a gonadotropinei (GnRH), în doză de 40 mg pe zi, în combinaţie cu estradiol și acetat de noretindronă.

Rezultate promiţătoare

        LIBERTY1 (L1) și LIBERTY2 (L2) sunt două studii internaţionale de fază 3, randomizate, de tip dublu-orb, placebo controlate, care au demonstrat eficacitatea clinică superioară a combinaţiei terapeutice cuprinzând relugolix, comparativ cu placebo. Au fost incluse în aceste studii paciente cu vârsta cuprinsă între 18 și 50 de ani, care au fost diagnosticate ecografic cu fibrom uterin și care aveau tablou clinic simptomatic prin sângerări menstruale importante.

        Obiectivul clinic principal, definit prin scăderea volumului de sânge menstrual (la niveluri <80 ml), cât și o reducere cu cel puţin 50% din volumul iniţial, a fost îndeplinit în proporţie de 73% în studiul L1, respectiv 71% în studiul L2, în grupul pacientelor care au primit terapie combinată cu relugolix. De asemenea, s-a observat îmbunătăţirea calităţii vieţii prin atenuarea sindromului algic și a disconfortului în regiunea pelvină, precum și o îmbunătăţire a nivelului de hemoglobină. Terapia combinată cu relugolix nu a afectat densitatea osoasă. Deși a fost observată prin evaluare ecografică reducerea în dimensiuni a volumului uterin, totuși nu s-a observat și o reducere în dimensiuni a nodulilor fibromatoși.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe