Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Tratamentul pacienţilor cu imunodeficienţe primare, în pericol?

Viața Medicală
Cristina GHIOCA vineri, 26 februarie 2021

Cel puţin 20.000 de pacienţi din România ar putea ajunge să depindă exclusiv de tratamentul cu medicamente derivate din plasmă, se arată într-un raport publicat recent.

principalaDacă nu se iau măsuri urgente, ţara va ajunge să importe medicamente derivate din plasmă în cantităţi insuficiente și la preţuri exorbitante, lăsând bolnavii fără tratament, potrivit documentului realizat de Observatorul Român de Sănătate (ORS), la cererea Asociaţiei Române a Pacienţilor cu Imunodeficienţe Primare.

Datele arată că România consumă anual produse derivate în echivalentul a peste 200.000 litri de plasmă, însă se află pe ultimul loc în UE în ceea ce privește consumul de astfel de produse colectate din surse
locale.

În condiţiile în care majoritatea ţărilor europene au dezvoltat sisteme de colectare și prelucrare locală a plasmei umane, asigurându-și astfel cantităţile necesare consumului intern, ţara noastră este în continuare dependentă de importuri.

„România se află într-o poziţie precară din punct de vedere al siguranţei accesului bolnavilor la medicamente derivate din plasmă. Datele de la nivel internaţional sugerează că noi crize ale acestor medicamente pot izbucni în perioada imediat următoare”, a atras atenţia dr. Constantin Radu, reprezentant ORS.

Situaţia ar putea fi rezolvată prin implementarea unor măsuri precum renovarea și dezvoltarea infrastructurii centrelor de transfuzii și dotarea lor cu aparatura necesară sau posibilitatea colectării plasmei de către centrele private. Acest model este deja funcţional și de succes în ţări precum Austria, Germania, Cehia și Ungaria, se mai arată în raport.

Etichete: tratament plasma recoltare plasma terapii plasma criza medicamente centru transfuzii

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC