Newsflash
Știri

Tratamentul pacienţilor cu imunodeficienţe primare, în pericol?

de Cristina GHIOCA - feb. 26 2021
Tratamentul pacienţilor cu imunodeficienţe primare, în pericol?

Cel puţin 20.000 de pacienţi din România ar putea ajunge să depindă exclusiv de tratamentul cu medicamente derivate din plasmă, se arată într-un raport publicat recent.

principalaDacă nu se iau măsuri urgente, ţara va ajunge să importe medicamente derivate din plasmă în cantităţi insuficiente și la preţuri exorbitante, lăsând bolnavii fără tratament, potrivit documentului realizat de Observatorul Român de Sănătate (ORS), la cererea Asociaţiei Române a Pacienţilor cu Imunodeficienţe Primare.

Datele arată că România consumă anual produse derivate în echivalentul a peste 200.000 litri de plasmă, însă se află pe ultimul loc în UE în ceea ce privește consumul de astfel de produse colectate din surse
locale.

În condiţiile în care majoritatea ţărilor europene au dezvoltat sisteme de colectare și prelucrare locală a plasmei umane, asigurându-și astfel cantităţile necesare consumului intern, ţara noastră este în continuare dependentă de importuri.

„România se află într-o poziţie precară din punct de vedere al siguranţei accesului bolnavilor la medicamente derivate din plasmă. Datele de la nivel internaţional sugerează că noi crize ale acestor medicamente pot izbucni în perioada imediat următoare”, a atras atenţia dr. Constantin Radu, reprezentant ORS.

Situaţia ar putea fi rezolvată prin implementarea unor măsuri precum renovarea și dezvoltarea infrastructurii centrelor de transfuzii și dotarea lor cu aparatura necesară sau posibilitatea colectării plasmei de către centrele private. Acest model este deja funcţional și de succes în ţări precum Austria, Germania, Cehia și Ungaria, se mai arată în raport.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe