Newsflash
Internaționale

Tratamentul anemiei cu daprodustat

de Dr. Diana Andronache - ian. 21 2022
Tratamentul anemiei cu daprodustat

La pacienţii cu boală cronică de rinichi și anemie, terapia cu daprodustat a fost non-inferioară terapiei standard de stimulare a eritropoiezei, atât la pacienţii dializaţi, cât și la cei care nu sunt în program de dializă.

Anemia este o complicaţie frecventă a bolii cronice de rinichi (BCR). În rândul pacienţilor care primesc tratament substitutiv al funcţiei renale prin dializă, prezenţa anemiei este asociată cu o calitate mai scăzută a vieţii, cu transfuzii de sânge mai frecvente și un risc crescut de evenimente cardiovasculare. Folosirea agenţilor de stimulare a eritropoiezei, o terapie comună pentru pacienţii cu BCR și anemie, a fost asociată cu riscuri crescute de apariţie a evenimentelor cardiovasculare, trombo­embolism venos și deces.

HIF (Hypoxia Inducible Factor) este un factor ce reglează răspunsurile celulare dependente de oxigen. Acesta controlează mai multe gene implicate în diviziunea celulară, în formarea de noi vase de sânge, dar și în producerea de eritrocite. Astfel, în caz de hipoxie, crește expresia HIF și se va produce o cantitate mai mare de eritropoietină, hormon esenţial pentru producerea de celule roșii în sânge. Studiile ASCEND-D și ASCEND-ND au fost concepute pentru a evalua profilul de eficacitate și siguranţă al administrării de daprodustat, un stabilizator al HIF, care duce la stimularea producţiei endogene de eritropoietină la pacienţii cu BCR aflaţi sau nu în program de dializă.

Alternativă terapeutică

Potrivit rezultatelor, terapia cu daprodustat a fost la fel de eficientă ca terapia standard de stimulare a eritropoiezei în creșterea și menţinerea nivelului de hemoglobină la pacienţii cu BCR și anemie, indiferent dacă aceștia erau sau nu erau în program de dializă. De asemenea, terapia cu daprodustat a fost non-inferioară darbepoetinei alfa în ceea ce privește profilul de siguranţă din punct de vedere cardiovascular.

În cadrul studiului ASCEND-D au fost evaluate și modificările hemoglobinei la pacienţii cu hiposensibilitate la agenţii de stimulare a eritropoiezei, aceasta fiind o preocupare constantă în gestionarea anemiei în rândul pacienţilor supuși dializei. S-a observat că nivelul mediu de hemoglobină a rămas între 10 g/dl și 11,5 g/dl la pacienţii trataţi cu daprodustat, indiferent dacă aceștia au avut hiposensibilitate sau un nivel crescut de inflamaţie. Pacienţii trataţi cu daprodustat au primit mai puţin fier intravenos decât cei care au fost trataţi cu un agent de stimulare a eritropoiezei. Evenimentele adverse au fost similare între grupuri, în ambele studii.

 


Notă autor:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2113379

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2113380

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe