Newsflash
Știri

Tratamentul amiloidozei în era anticorpilor monoclonali

de Dr. Mădălina Badea - iun. 26 2020
Tratamentul amiloidozei  în era anticorpilor monoclonali

Tratamentul convenţional chimioterapic al amiloidozei cu lanţuri ușoare ar putea fi îmbunătăţit prin adăugarea anticorpului monoclonal daratumumab. Rezultatele promiţătoare ale acestuia au fost prezentate la Congresul European de Hematologie, susţinut recent în mediul virtual.

poza 2Amiloidoza cu lanţuri ușoare (AL) este o afecţiune cu mortalitate crescută, de aproximativ 30% în primul an de la diagnostic. De aceea, resurse terapeutice mai eficiente sunt necesare.

Daratumumab este singurul anticorp monoclonal injectabil subcutanat care ţintește celulele plasmatice care expun CD38, responsabile de producerea amiloidului, ce se depune în organe și le afectează funcţia.

Conform rezultatelor studiului ANDROMEDA, adăugarea daratumumab la tratament a îmbunătăţit substanţial răspunsul hematologic și a întârziat apariţia fazei de insuficienţă multiplă de organ.

În studiu fost incluși 388 de pacienţi, majoritatea cu afectare cardiacă de diverse grade de severitate. Aceștia au fost randomizaţi către chimioterapie (ciclofosfamidă, bortezomib, dexametazonă) sau tratament combinat. Durata medie a tratamentului a fost de 5,3 luni în primul grup și de 9,6 luni în cel de-al doilea grup.

Cel mai important predictor este răspunsul hematologic

Răspunsul hematologic complet, tradus prin dispariţia lanţurilor ușoare, reprezintă cel mai important predictor al unui răspuns favorabil la tratament. Acesta s-a obţinut la 53% dintre subiecţi în grupul cu tratament combinat, faţă de 18% dintre cei cu chimio­terapie, după o perioadă de urmărire de aproape un an.

Tratamentul cu daratumumab a dublat perioada de supravieţuire fără progresie a deteriorării organice, crescând intervalul de timp până la instalarea insuficienţei multiorganice, liber de progresia hematologică a bolii, de necesitatea reluării tratamentului sau deces.

Profilul de siguranţă al celor două regimuri terapeutice a fost cel anticipat, ţinând cont că acest anticorp monoclonal se utilizează în prezent și pentru tratamentul mielomului multiplu. Reacţiile adverse comune includ: limfopenia, neutropenia, pneumonia, diareea, insuficienţa cardiacă, sincopa și edemele periferice.


Notă autor:

Sursa: https://wb.md/3hSgMyf

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe