Newsflash
Știri

Transplant de cornee, la Iaşi

de Dumitru ŞERBAN - mar. 4 2014
Transplant de cornee, la Iaşi
   Două paciente au beneficiat, de curând, de un transplant de cornee la Clinica de Oftalmologie de la Spitalul „Sf. Spiridon“. Organele au fost prelevate de la un donator aflat în moarte cerebrală la Cluj. Este pentru prima dată când spitalele din vestul ţării trimit cornee la Iaşi.
   Prima intervenţie a fost realizată în cazul unei ieşence în vârstă de 40 de ani care suferea de grave afecţiuni oftalmologice. A doua pacientă operată este în vârstă de 60 de ani şi e originară din Buzău. Aceasta suferea de o boală corneeană cronică, aflându-se de mai mulţi ani pe lista de aşteptare.
   „Din nefericire, intervenţiile pe care le-am făcut sunt destul de rare, pentru că accesul la cornee este problematic. În ţările civilizate, obţinerea corneei de la pacienţii în moarte clinică este excepţia. În acest context, regula o reprezintă obţinerea corneei de la cadavre, or, aici noi avem o mare problemă, legată de cultura pacienţilor, dar şi de informaţiile pe care le au şi, evident, de faptul că şi corpul medical ar trebui să se implice mult mai mult, cu mult mai multă grijă şi perseverenţă în această problemă. Dacă am inventaria necesarul de cornee, de exemplu, în zona Moldovei, probabil că ar trebui să operăm cel puţin un an, să fac cel puţin câte trei transplanturi pe zi în cele cinci zile lucrătoare ale unei săptămâni“, a precizat prof. dr. Dorin Chiseliţă, şeful Clinicii de oftalmologie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe