Newsflash
Știri

Top zece mituri despre noul coronavirus

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - mar. 16 2020
Top zece mituri despre noul coronavirus

Dincolo de criza determinată de pandemia COVID-19 autoritățile din România se confruntă și cu o explozie de informații false care circulă în mediul online și creează panică în rândul populației. Pentru a combate aceste știri false Ministerul Sănătății postează online periodic mesaje de informare a populației care contrazic informațiile false și vin cu explicații pertinente.

  1. Hidratarea la fiecare 15 minute previne infecția cu noul coronavirus. Această informație a fost atribuită cercetătorilor de la Stanford și vehiculată: dacă se bea apă din 15 în 15 minute virusul va ajunge în stomac unde va fi neutralizat. Hidratarea corespunzătoare trebuie efectuată în orice condiții, nu doar în contextual epidemiologic actual și trebuie adaptată fiecărui individ.
  2. Putem folosi anumite medicamente antivirale pentru a trata infecția. În prezent nu există niciun vaccin sau tratament eficient pentru a trata infecția cu SARS-Cov-2. Orice medicament trebuie luat la indicația medicului nu în urma informațiilor venite pe alte canale.
  3. Vaccinul antipneumococic protejează împotriva infecției cu noul coronavirus. Acest vaccin poate ajuta doar în cazul în care la infecția cu SARS-Cov-2 este asociată și infecția cu un pneumococ.
  4. Mâncând usturoi se poate preveni infecția cu noul coronavirus? Usturoiul poate avea anumite proprietăți antimicrobiene, însă nu există dovezi științifice legate de prevenția infecției cu noul coronavirus
  5. Pulverizarea alcoolului sau clorului pe tot corpul se poate ucide SARS-Cov-2? Pulverizarea acestor substanțe poate fi chiar dăunătoare pentru haine sau tegumente/mucoase. Alcoolul și clorul pot fi utilizate pentru dezinfectarea suprafețelor și trebuie utilizate doar conform recomandărilor producătorilor.
  6. Animalele de companie transmit virusul. În prezent nu există dovezi cum că animelele de companie, câinii sau pisicile, pot fi infectate sau pot transmite noul coronavirus.
  7. Administrarea de vitamina C și vitamina D3 pentru prevenția infecției cu SARS-Cov-2. Nu există dovezi că administrarea acestor vitamine ar preveni infecția. Este adevărat că un studiu a fost aprobabt și inițiat în China, însă este un studiu în care se administrează pacienților doze foarte mari de vitamina C, 12.000 mg intravenos, iar acesta este încă în desfășurare.
  8. Există risc de infectare cu SARS-Cov-2 prin colete/scrisori care vin din focarele endemice? Nu există niciun risc. Virusul supraviețuiește până la trei ore în aer, pe carton până la 24 de ore, pe plastic și oțel până la două sau trei zile. Iar utilizarea dezinfectanților înlătură acest risc.
  9. Utilizarea antiinflamatoarelor nesteroidiene și a corticosterioizilor poate agrava infecția cu SARS-Cov-2. Nu există dovezi certe care să contrazică folosirea antiinflamatoarelor nesteroidiene sau a corticosteroizilor în COVID-19.
  10. Uscătoarele de mâini sunt eficiente împotriva SARS-Cov-2. Doar spălatul pe mâini cu apă și săpun și eventual apoi utilizarea unui uscător cu aer cald poate fi o metodă de prevenție a infecției.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe