Newsflash
Știri

Tinerii oncologi, reuniți la Poiana Brașov

de Cristina GHIOCA - mai 17 2022
Tinerii oncologi, reuniți la Poiana Brașov

Peste 800 de persoane au participat, în perioada 12-14 mai, la cea de-a doua ediție a Forumului Științific Național al Tinerilor Medici Oncologi din Poiana Brașov

Prin agenda propusă, cea de-a ediție a Forumului Științific Național al Tinerilor Medici Oncologi (FSNTMO) a urmărit perfecționarea și dezvoltarea educației medicale a tinerilor profesioniști, oferindu-le posibilitatea să interacționeze între ei, dar și cu experți ai domeniului din România și din străinătate. Evenimentul s-a desfășurat în format hibrid la Poiana Brașov.

Organizată sub egida Societății Naționale de Oncologie Medicală din România (SNOMR), reuniunea științifică a beneficiat de un program variat. Participanții au putut asista la sesiuni științifice și de cercetare, dar și la dezbateri pe marginea unor cazuri clinice. Acestea din urmă s-au bucurat de un spațiu amplu în cadrul manifestației.

Cuprinse în program în toate cele trei zile ale reuniunii, discuțiile despre cazurile clinice au fost grupate pe diferite tipuri de cancer, dintre care amintim: cancerul de sân, neoplaziile ginecologice, cancerul bronhopulmonar sau digestiv. Inovațiile tehnologice, menite să ușureze activitatea profesioniștilor din Sănătate, au fost și ele bine reprezentate printr-o varietate de lucrări.

Încurajări la început de drum

Lucrările Forumului au fost deschis de Conf. abil. dr. Dana Stănculeanu, președintele SNOMR, care le-a adresat un cuvânt de încurajare participanților: „ Mă bucur să fim împreună la cea de-a doua ediție a Forumului. E normal să fie așa, este normal ca tinerii să își spună cuvântul. Sigur că îndrumarea celor mai «copți» este esențială în activitatea voastră, dar sunt alături de voi și vă urez succes.”

PHOTO-2022-05-12-18-01-33
Conf. abil. dr. Dana Stănculeanu

 

Între subiectele prezentate la FSNTMO se numără un studiu de caz despre provocările și abordările în cancerul de sân metastazat cu o supraviețuire mai mare de zece ani, imunoterapia în tratamentul unui neoplasm asociat cu virusul HIV, probleme și provocări în managementul cancerului pulmonar sau Inteligența Artificială în Radioterapie.

Pornind de la cazul unui pacient cu sarcom Kaposi, formă viscerală, dr. Ioana Florescu, medic rezident la Spitalul Clinic Colțea București, a vorbit despre particularitățile de management oncologic la pacienții cu HIV, reamintind faptul că această categorie de persoane prezintă un risc mult mai mare de a dezvolta cancer precum și alte infecții oportuniste, ca urmare a scăderii imunității generale.

Viitorul în biopsie

Un alt subiect interesant a fost cel al utilizării biopsiei lichide abordat atât de Asist. dr. Irina Cazacu, de la Institutul Clinic Fundeni, cât și de asist. dr. Daniel Sur, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, din Cluj-Napoca. Biopsia lichidă se referă la analiza unor componente derivate din tumoră direct din sângele periferic, fiind o metodă care câștigă tot mai mult teren în prezent, a explicat dr. Cazacu.

„Noi credem că biopsia lichidă este oarecum viitorul în Oncologie, cea care poate să înlocuiască – nu neapărat 100% – biopsia tisulară, ci prin sânge să ofere analize mai amănunțite”, a declarat pentru Viața Medicală, Asist. dr. Daniel Sur. Metoda este în prezent foarte utilizată în cancerul bronhopulmonar, unde și-a găsit cea mai mare aplicabilitate, dar și în alte tipuri de cancer.

O metodă minim invazivă, comparativ cu metodele clasice de biopsie, aceasta captează eterogenitatea tumorii și variațiile în timp real ale dinamicii acesteia, a arătat doctorul Sur, în cadrul Forumului  Științific Național al Tinerilor Medici Oncologi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe