Newsflash
Știri

Ţigările şi fertilitatea

de Dr. Sorina VASILE - mar. 28 2012
Ţigările şi fertilitatea
     În România, fumează peste trei milioane de oameni, iar aproximativ şase milioane sunt expuse zilnic la fumul de ţigară. Deşi, în ultimii trei ani, s-a observat o scădere a prevalenţei fumatului în rândul femeilor, 55% din acestea sunt la vârsta fertilă, cu vârste cuprinse între 15 şi 34 de ani. Dr. Magdalena Ciobanu, coordonatoarea programului naţional „Stop Fumat!“, spune că reproducerea este una din cele mai afectate funcţii în rândul fumătoarelor: „Scăderea nivelului de estrogeni cauzată de fumat este responsabilă de instalarea precoce a menopauzei la femeile fumătoare. Mai mult, femeile care fumează vor rămâne însărcinate mai greu. Motivul este acela că, pe lângă afectarea vasculară, care scade şansele de implantare a oului în uter, fumatul scade şi nivelul hormonului sexual necesar producerii ovulaţiei. Astfel, la fumătoare, şansele de concepere naturală a unui copil scad cu 10–40%“. De asemenea, mortalitatea perinatală apare mai des la copiii născuţi din mame fumătoare. În plus, se pare că una din cinci femei care fumează zilnic mai puţin de un pachet de ţigări naşte înainte de termen.
     Programul naţional „Stop Fumat!“ este o platformă a Ministerului Sănătăţii coor­donată de Institutul de Pneumologie „Marius Nasta“ Bucureşti. Prin intermediul aces­teia, o echipă de 60 de medici şi psihologi – prezenţi în peste 20 de oraşe din ţară – asigură consiliere privind renunţarea la fumat şi acces la medicamente gratuite.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe