Newsflash
Știri

Ţigara electronică „un produs sănătos”?!

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - sept. 20 2019
Ţigara electronică „un produs sănătos”?!

Autorităţile și specialiștii din domeniul medical vorbesc tot mai mult despre posibilitatea de a limita publicitatea sau chiar de a interzice ţigările electronice.

Limitare sau interzicere, până la confirmarea sau infirmarea legăturii dintre utilizarea acestora și apariţia bolii „misterioase” care afectează sute de americani. Reacţii au venit și din partea României.
VM 38, p.5 -1Săptămâna trecută a fost ocupată de un nou scandal generat de utilizarea ţigărilor electronice. Toate site-urile știinţifice și presa din SUA au tras un semnal de alarmă. CNN a anunţat că va stopa reclama. Administraţia Trump s-a sesizat, la fel și asociaţiile medicale locale sau internaţionale. La noi, unele publicaţii care au făcut pe larg vorbire în favoarea acestui produs au trecut rapid peste știre, care nu li s-a părut importantă. Puţine ziare românești au acordat atenţie acestui prim avertisment important care vine pe linia ţigărilor electronice, promovate de lumea știinţifică medicală din Marea Britanie ca produse sănătoase, recomandate pentru sevrajul fumătorului adult cronic, în mod disjunct faţă de asociaţii precum ERS, ATS, OMS.
În realitate, semnalele și avertismentele sunt puternice și îngrijorătoare. În SUA s-au notificat peste 600 de pacienţi cu leziuni pulmonare și șase decese până la momentul scrierii acestui articol (n.r. șapte decese până la trimiterea la tipar). FDA cere tuturor spitalelor din SUA și Europa să raporteze leziunile induse de ţigara electronică.
Oficiali din SUA au solicitat stoparea vaping-ului până la lămurirea acestei boli „misterioase”, care are simptome de debut aparent comune unei afecţiuni respiratorii banale, precum: dispnee, fatigabilitate, durere toracică, diaree și vomă, dar care poate ajunge și la sindrom de detresă respiratorie, nevoia de asistenţă de terapie intensivă și ventilaţie mecanică. CDC, la rândul său, a declanșat o anchetă în statele Illinois, Minnesota, California, Indiana, cu extensie spre New York și Utah.

Anamneze extinse pentru pacienţii afectaţi

Dacă privim cercetările știinţifice independente, constatăm că efectele ţigării electronice le regăsim pe mai multe organe, dar plămânul este singurul care are contact direct cu ceea ce inhalează un fumător de ţigări convenţionale, precum și cel de ţigări electronice sau de tutun încălzit. Atunci, nu este de mirare că în aceste cazuri clinicienii americani au găsit la evaluările imagistice opacităţi în geam mat, determinări subpleurale etc. Toţi erau consumatori de e-ţigarete în săptămânile sau lunile anterioare. Unii afirmau că erau utilizatori de THC (tetrahydrocanabinol), dar nu a existat un produs specific la toate cazurile și niciun produs nu a putut fi asociat concluziv la sindromul clinic. Nu au existat dovezi că boala ar fi infecţioasă. În acest nou context, CDC a cerut medicilor să extindă anamnezele și să întrebe pacienţii cu boli respiratorii sau pulmonare despre utilizarea ţigărilor electronice, cu obligaţia de a raporta aceste cazuri de afectare a arborelui respirator.
Și FDA s-a aplecat asupra posibilei conexiuni a ţigărilor electronice cu simptome neurologice (127 de cazuri de convulsii raportate până în aprilie 2019). Concomitent, luna aceasta, Conference of the Parties la OMS-FCTC (Framework Convention of Tobacco Control) recomandă vigilenţă crescută faţă de noile oferte de nicotină și produse din tutun. Ei identifică trei tipuri de produse: „electronic nicotine delivery systems (ENDS)”, „electronic non-nicotine delivery systems” (ENNDS) și „heated tobacco products” (HTPs). Aceiași experţi consideră că pătrunderea pe pieţele naţionale a acestor produse fără reglarea lor legislativă reprezintă o provocare pentru implementarea strategiilor de control al tabagismului și că subminează încercarea de denormalizare a consumului de tutun.

Harm reduction, o capcană

Există și o altă recomandare, care, deși vine târziu, este importantă: produsele care au consecinţe asupra sănătăţii ar trebui să fie interzise până când siguranţa lor este dovedită știinţific. „Conceptul de harm reduction este o capcană întinsă de industria tutunului în încercarea de perpetuare a adicţiei nicotinice”, după cum a afirmat prof. dr. Ghazi Zaatari, președintele Grupului de studiu OMS privind reglementarea produselor din tutun.
Reprezentanţii acestor autorităţi au reiterat problema majoră: există un conflict fundamental și ireconciliabil între interesele industriei tutunului și cele ale activităţilor publice în favoarea sănătăţii.
Concluzia mi se pare foarte importantă: acţionaţi în conformitate cu decizia FCTC/COP8 legată de noile produse din tutun și salvaţi generaţiile viitoare de o altă epidemie. Pentru a fi corecţi cu producătorii, FDA le-a acordat companiilor doi ani (până în august 2018) în care să depună cereri pentru a obţine autorizaţia de vânzare a tutunului, înainte de comercializare (cunoscută sub numele de PMTA), pentru a arăta faptul că permiterea produselor de pe piaţă ar fi „adecvată”. Pentru protecţia sănătăţii publice, acesta e standardul din lege pe care FDA trebuie să îl aplice. FDA s-a angajat să ia decizii într-un an, timp în care produsele ar putea rămâne pe piaţă, dacă FDA nu va autoriza comercializarea.

Utilizarea e-ţigărilor în sevraj ar trebui stopată

Dacă s-ar fi pus în aplicare regula iniţială, orice ţigară electronică vândută astăzi ar fi trecut prin acest proces, care ar fi fost finalizat până în august 2019. Noile evenimente readuc în discuţie această problemă în SUA.
Se încearcă trecerea la interzicerea ţigărilor electronice cu arome; asociaţiile dedicate sănătăţii au dat în judecată FDA, iar instanţa a dispus ca FDA să mute termenul de depunere a PMTA până în mai 2020. Decizia va fi combinată cu disponibilitatea crescută a FDA de a contesta afirmaţiile că e-ţigaretele sunt produse de sevraj și produse cu risc redus.
Semnale vin și din Marea Britanie, unde se știe că ţigările electronice sunt deja aprobate ca variante de utilizare pentru tratamentul dependenţei nicotinice. Oameni de știinţă independenţi au analizat 38 de cercetări și concluziile lor au fost că ţigara electronică poate induce leziuni cardiovasculare. Ca urmare, ei au cerut „Public Health England” să stopeze recomandarea de utilizare a acestor produse pentru sevraj.

Studii finanţate de industria tutunului

Din păcate, studiile care au demonstrat că nu există riscuri au fost finanţate în mare parte de industria tutunului. Deoarece rezultatele au fost publicate în Lancet, o revistă de top acum (3 din 11 autori ai articolului fiind „advisors” pentru industria tutunului), specialiștii în sănătate avertizează Ministerul Sănătăţii din Anglia că a bazat o concluzie majoră pe o fundaţie fragilă și că nu-și îndeplinește misiunea de a proteja sănătatea publică. Un raport de urmărire din luna octombrie a descoperit că majoritatea e-ţigaretelor nu au fost testate știinţific și au avertizat că nicotina poate crește riscul de boli cardiovasculare, neurodegenerescenţă și cancer. Concluziile finale sunt cele pe care le-a emis recent American Lung Association: „Ţigările electronice nu sunt sigure și pot produce boli și leziuni pulmonare ireversibile. Nimeni nu ar trebui să consume ţigări electronice sau alte produse din tutun”.
Mă bucur că și la noi a venit, în final, anunţul de la Ministerul Sănătăţii, care se gândește să limiteze publicitatea pentru dispozitivele pentru fumat care încălzesc tutunul, invocând faptul că în cazul acestora „pot să apară efecte grave pe termen scurt”. De fapt, cred că reviziile, cercetările legate de ţigări electronice și tutun încălzit se vor relansa după aceste evenimente pulmonare recente în cascadă, iar precauţiile de administrare vor fi revizuite. Ulterior, probabil că se vor face noi corecţii legislative și vor apărea indicaţii ferme către populaţie și medici.


Notă autor:

1. FCTC/COP6(9), Electronic nicotine delivery systems and electronic non-nicotine delivery systems, 2014
2. FCTC/COP/7/11, Electronic Nicotine Delivery Systems and Electronic Non-Nicotine Delivery Systems (ENDS/ENNDS). Report by WHO, 2016
3. WHO report on the global tobacco epidemic 2019
4. Dangers of the “Unsmoke” Campaign: Frequently Asked Questions
5. Stanton A. Glantz, PhD - What the FDA is and is not talking about doing now-UCSF- September 13, 2019
6. Sarah Knapton, Science Editor -Telegraph-8 SEPTEMBER 2019 E-cigarettes may damage the heart, scientists say, as they ask Public Health England to stop recommending vaping
7. Sarah Knapton, Science Editor -E-cigarette ‘safety’ study was written by industry funded scientists, Lancet warns Public Health England claimed e-cigarettes were safe but relied on evidence provided by scientists funded by the vaping industry –the Telegraph 9:39AM BST 28 Aug 2015

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe