Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Ticagrelor, util în tratamentul AVC?

Viața Medicală
Dr. Mădălina Badea vineri, 31 iulie 2020

Pornind de la principiile de tratament utilizate în prevenţia secundară a infarctului miocardic, cercetătorii au evaluat utilitatea dublei antiagregări plachetare în cazul accidentului vascular cerebral (AVC) sau al accidentului ischemic tranzitoriu (AIT).

Studiul THALES a fost unul  randomizat, placebo-controlat, dublu-orb, ce a inclus 11.016 pacienţi cu forme ușoare-moderate de AVC ischemic noncardioembolic, definit printr-un scor NIHSS ≤5, sau cu AIT, care nu au fost propuși pentru tromboliză sau trombectomie. În primele 24 de ore de la debutul simptomelor, pacienţii au fost randomizaţi către regimul dublu antiagregant cu aspirină și ticagrelor sau către regimul de monoterapie cu aspirină. S-a administrat doză de încărcare în cazul ambelor substanţe (180 mg pentru ticagrelor și 300-325 mg pentru aspirină), urmată de doză de întreţinere (90 mg la 12h pentru ticagrelor și 75-100 mg/zi pentru aspirină).

Mai puţine evenimente vasculare ischemice cerebrale

Obiectivul principal al studiului a fost rata de apariţie a AVC/AIT și a deceselor în primele 30 de zile. Aceste evenimente au apărut la 303 pacienţi (5,5%) din grupul cu dublă terapie, fiind o diferenţă semnificativă statistic faţă de grupul cu monoterapie, în care s-au înregistrat la 362 de pacienţi (6,6%). Obiectivele secundare au urmărit rata de apariţie a primului AVC/AIT ischemic și incidenţa dizabilităţii în prima lună. S-a înregistrat un număr semnificativ mai mare de astfel de evenimente ischemice în grupul tratat doar cu aspirină (5,0% versus 6,3%). Incidenţa dizabilităţii nu a diferit semnificativ între cele două grupuri. Referitor la siguranţa acestor tratamente, s-a observat că riscul de apariţie a sângerării majore este mai ridicat în grupul tratat cu ticagrelor.

Putem concluziona că în rândul pacienţilor cu AVC ischemic noncardioembolic formă ușoară-moderată (NIHSS ≤5) sau cu AIT, care nu sunt supuși trombolizei sau pune cuvântul pe același rând, riscul de AVC/AIT, respectiv de deces este mai mic la 30 de zile prin asocierea terapiei aspirină-ticagrelor, dar incidenţa dizabilităţii nu diferă semnificativ între cele două grupuri, cu creșterea riscului de sângerare majoră în cazul dublei asocieri antiagregante plachetare

Etichete: tratament AVC ticagrelor

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC