Newsflash
Știri

Thriller farma cu accent britanic

de M. V. A. - mai 20 2014
Thriller farma cu accent britanic

• Ţigările date în judecată de asigurările de sănătate

 

A ajuns şi la noi vestea că Serviciul Naţional de Asigurări de Sănătate din Coreea de Sud cere în instanţă 52 milioane de dolari de la mai mulţi producători de ţigări, printre care Philip Morris şi British American Tobacco, pentru cheltuielile provocate de patologia direct cauzată de fumat. Suma a fost calculată pe baza plăţilor efectuate de asiguratorul naţional pentru pacienţii cu trei tipuri de cancer asociate fumatului. Cele două multinaţionale implicate deţin o treime din piaţa de tutun din Coreea de Sud, în valoare de 9,3 miliarde de dolari. Cea de-a treia companie chemată în instanţă este una locală, care deţine peste 60% din piaţa coreeană a tutunului. Nu există precedent pentru un astfel de proces în Coreea de Sud.

 

Război anglo-american pe piaţa farma

 

63 de miliarde de lire sterline este preţul pe care Pfizer l-a oferit pentru preluarea AstraZeneca, concurenţa lor directă din Marea Britanie. Deocamdată, oferta a fost refuzată, fiind considerată mult sub valoarea reală a AstraZeneca. Dar ceea ce în urmă cu două săptămâni era doar un zvon neconfirmat oficial, s-a transformat acum într-un motiv important de ceartă politică. Laburiştii britanici, care conduc comisia parlamentară pentru ştiinţă şi tehnologie, au decis să investigheze tranzacţia deşi, paradoxal, această tranzacţie nici nu a avut loc. Atât de mari sunt temerile britanicilor că activităţile de cercetare şi dezvoltare pe care AstraZeneca le derulează în Marea Britanie vor fi dirijate de concurenţa americană. Liderul opoziţiei laburiste, Ed Miliband, l-a acuzat direct pe David Cameron că ar fi o majoretă a propunerii Pfizer. Iniţiativa laburiştilor a fost sprijinită precaut de democrat-liberali, partenerii de guvernare ai premierului britanic David Cameron. Ministrul pentru afaceri şi inovare, Vincent Cable, a declarat că protejarea bazei ştiinţifice strategice a Marii Britanii este în interesul publicului. Dar Sir Richard Sykes, fostul director al GSK şi fostul rector al Imperial College din Londra, a scris în „Financial Times“ că este irelevant cine este proprietarul AstraZeneca cât timp guvernul britanic încurajează companiile farma să-şi desfăşoare activităţile de cercetare în Marea Britanie. Un editorial al „The Guardian“, cotidian apropiat de laburişti, nu s-a sfiit să proclame că interesele Pfizer sunt exclusiv şi „neruşinat financiare“.
Ministrul Vincent Cable poate interveni, conform legislaţiei britanice, în orice tranzacţie de acest fel dacă va considera că aceasta ameninţă securitatea naţională sau stabilitatea financiară. Şefii Pfizer au promis că vor finaliza un site de cercetare şi dezvoltare în Cambridge şi că cel puţin o cincime din angajaţii Pfizer în domeniul cercetării vor fi angajaţi în Marea Britanie. Veniturile Pfizer au fost în acest an sub prognozele specialiştilor de pe Wall Street, acesta fiind unul dintre motivele încercării de preluare. Altele includ noile medicamente pregătite de AstraZeneca sau regimul fiscal mult mai permisiv începând cu 2015 în Marea Britanie faţă de SUA. Pfizer mai are la dispoziţie două săptămâni pentru a-i aduce pe britanici la masa negocierilor. În cazul unui eşec, americanii vor fi obligaţi fie să abandoneze, fie să încerce o preluare agresivă. Astra Zeneca are 6.700 de angajaţi în Marea Britanie şi este a doua companie farmaceutică britanică, după GSK.

 

• Un eveniment extraordinar

 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decretat la 5 mai că răspândirea poliomelitei în 2014 constituie un „eveniment extraordinar“ şi o ameninţare la adresa sănătăţii publice pentru care e nevoie de un răspuns coordonat internaţional. Decizia vine după descoperirea în ultimele luni a unor cazuri transmise din Pakistan în Afganistan, din Siria în Irak şi din Camerun în Guinea Ecuatorială. În 2012 şi 2013, răspândirea internaţională a poliomelitei aproape încetase. În prezent mai există zece ţări unde apar cazuri de poliomelită, printre care Etiopia, Israel, Nigeria şi Somalia. 

 

• Vânare de vânt pe dolari mulţi

 

    Reforma sănătăţii promovată şi aplicată de Barack Obama are ca sursă de inspiraţie legislaţia specifică statului Massachusetts, pusă în aplicare încă din 2006. Este ironic aşadar că, încercând să-şi adapteze website-ul de asigurări de sănătate la modelul Obamacare, autorităţile din Massachusetts şi-au distrus site-ul care funcţiona bine-mersi de opt ani. S-a blocat. Aşa că autorităţile au decis să arunce la gunoi contractul cu firma care a reuşit performanţa blocării şi pentru care a plătit deja 17 milioane de dolari şi să construiască un sistem informatic complet nou care va costa în jur de 100 de milioane de dolari. Desigur că nimeni nu se întreabă câte asigurări medicale pentru americani săraci ar putea fi cumpărate cu toate aceste milioane de dolari aruncate pe softurile nefuncţionale, la nivel federal sau local, cerute de Obamacare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe