Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Tezepelumab, eficient în tratamentul astmului sever, necontrolat

Viața Medicală
Dr. Diana Andronache vineri, 21 mai 2021

Este vorba despre un anticorp monoclonal uman cu administrare subcutanată, o dată la patru săptămâni.

Potrivit studiului PATHWAY de fază 2b, terapia cu tezepelumab, un anticorp monoclonal uman (IgG2l) care se leagă specific de TSLP (thymic stromal lymphopoietin), a redus semnificativ episoadele de exacerbare în rândul adolescenţilor și adulţilor cu astm sever, necontrolat, inclusiv în cazul celor cu număr scăzut de eozinofile în sânge, îmbunătăţind funcţia pulmonară, controlul astmului și calitatea vieţii, comparativ cu placebo. Studiul NAVIGATOR publicat recent în New England Journal of Medicine îndeplinește obiectivul principal și confirmă concluziile studiului anterior.

        TSLP este o citokină derivată din celule epiteliale, implicată în procesele fiziopatologice ale astmului. S-a observat că nivelul TSLP a fost corelat cu obstrucţia căilor respiratorii, cu severitatea bolii și rezistenţa la glucocorticoizi. De asemenea, TSLP mediază interacţiunea dintre celulele structurale ale căilor respiratorii și celulele imune, care nu sunt secundare doar inflamaţiei mediate de citokinele de tip 2 (T2).

Profil de siguranţă bun

        În acest studiu de fază 3, multicentric, randomizat, de tip dublu-orb, placebo controlat, au fost incluși 1.061 de pacienţi cu vârsta cuprinsă între 12 și 80 de ani. Dintre aceștia, 529 de pacienţi au primit tezepelumab în doză de 210 mg administrat subcutanat la fiecare patru săptămâni, timp de 52 de săptămâni, iar 532 au primit placebo. În grupul pacienţilor care au primit tezepelumab, rata anuală a exacerbărilor a fost semnificativ mai mică (0,93) comparativ cu placebo (2,10). De asemenea, în cazul pacienţilor care aveau numărul eozinofilelor din sânge mai mic de 300/microlitru, rata anuală a exacerbărilor a fost de 1,02 în grupul tezepelumab și 1,73 în grupul placebo. Rata episoadelor de exacerbare ce au necesitat spitalizare sau evaluare în camera de gardă a fost de 0,06 în grupul tezepelumab și 0,28 în grupul placebo. Timpul până la prima exacerbare a fost mai lung în grupul tezepelumab, comparativ cu placebo. În ceea ce privește profilul de siguranţă, evenimentele adverse au fost întâlnite în proporţie de 77,1% în grupul pacienţilor care au primit terapie cu tezepelumab și de 80,8% în grupul placebo. Cele mai frecvente reacţii adverse au fost cefaleea, infecţiile de căi respiratorii superioare, rinofaringita.

 

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2034975

Etichete: astm tratament

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.