Newsflash
Știri

Testarea comunitară, cheia stopării epidemiei HIV

de Florentina Ionescu - nov. 22 2021
Testarea comunitară, cheia stopării epidemiei HIV

De astăzi și până la 28 noiembrie are loc cea de-a doua ediție a Săptămânii Internaționale a Testării pentru HIV.

Asociația Română Anti-SIDA organizează în România a doua ediție a Săptămânii Internaționale a Testării, care se desfășoară între 22 și 28 noiembrie. 

poster saptamana testarii HIV hepatite

Săptămâna Internațională a Testării este o inițiativă a Coaliției PLUS, o rețea internațională de organizații din domeniul HIV și al hepatitelor virale în care ARAS este membră.

Campania este cu atât mai necesară cu cât în primul semestru al anului 2021 (1-31 iunie) au fost raportate 213 noi cazuri de HIV la nivel național, cu aproximativ 33,94% mai multe decât în aceeași perioadă a anului anterior, când numărul de teste HIV efectuate a fost în scădere cu 75% din cauza lockdown-ului și a măsurilor de distanțare fizică, potrivit unui comunicat de presă transmis redacției.

Săptămâna Testării își propune să creasca gradul de conștientizare cu privire la testarea si consiliere HIV, Hepatite, BTS (boli cu transmitere sexuală) și să extindă oferta de testare și diagnostic către persoanele vulnerabile, marginalizate,  în condițiile în care servciile de prevenire și reducere a riscurilor sunt insuficiente.

Campania se dorește să fie și un spațiu de dialog între toți cei implicați în lupta împotriva SIDA pentru a construi împreună soluțiile necesare în a pune capăt HIV și hepatitei virale. De asemenea, se pune în lumină munca și expertiza comunitară cu implicarea educatorilor între egali, a voluntarilor de teren care devin resurse esențiale pentru stoparea transmiterii comunitare și pentru conectarea la treatament și la serviciile de îngrijire a celor mai defavorizați.

Fără o conștientizare a problemelor din teren pe care voluntarii, personalul medical și lucrătorii sociali ai ARAS le întâmpină în timpul activităților de testare HIV și a hepatitelor, nu se vor  putea identifica măsuri cheie în stoparea acestor epidemii care nu au dispărut în contextul actualei epidemii de COVID-19, arată sursa citată.

„Testarea rapidă non-medicală, cu implicarea educatorilor între egali, urmată de conectarea la asistenţa medicală de specialitate a persoanelor din grupurile vulnerabile, marginalizate social, este plusvaloarea adusă de către asociaţiile comunitare sistemului public de sănătate şi o contribuţie la efortul global de stopare a transmiterii HIV, HBV şi HCV. Pe fondul epidemiei de COVID-19, numărul cazurilor noi de HIV este în creștere iar acest lucru poate fi stopat prin promovarea testării comunitare, nonmedicale”, a declarat Maria Georgescu, director executiv al ARAS.

Testarea HIV este cheia stopării transmiterii 

Datorită sprijinului oferit de Coalițion Plus, ARAS continuă și în 2021 promovarea autotestului. Aproximativ 700 de persoane vor putea să primească prin intermediul ARAS teste gratuite la domiciliu, expediate prin curierat rapid. Fiecare colet trimis către destinatari este însoțit de materiale informative și de metode contraceptive oferite cu ajutorul partenerilor asociației, Abbott și Durex.

Trei centre pentru testarea HIV și a hepatitelor

Mai mult, ARAS pune la dispoziția populației în București trei centre unde, în această perioadă, publicul se poate programa pentru testarea HIV/Hepatite. Programarea telefonică asigură că măsurile de siguranță și protecție împotriva COVID-19 sunt respectate și personalul are suficient timp să gestioneze fiecare beneficiar al testării gratuite.

Programările se pot efectua la CheckPoint Aras (zona Cotroceni, metrou Eroilor) la numărul de telefon 0751.010.539, Centrul de Sănătate ARAS, (str. Ocolului nr.20, zona Ștefan cel Mare, metrou Ștefan cel Mare) la telefon 0740.303.744 și ARAS Titan (zona Titan, metrou Titan sau Republica) la telefon 031.437.80.57.

Medicii de familie au un rol important

ARAS invită medicii de familie să promoveze și să pună la dispoziția pacientilor testare HIV și hepatite. Cu această ocazie, se deschide dialodul cu factorii de decizie (Parlament, Ministerul Sănătății) pentru reglementarea testării comunitare, elaborarea metodologiei testării comunitare și integrarea testării comunitare în programele de prevenire și reducere a riscurilor, mai arată reprezentații ARAS.

În România, creșterea accesului la testare HIV, la diagnosticare precoce și educație sanitară rămâne în continuare o problemă.

Conform obiectivelor stabilite prin programul AIDS/SIDA al Națiunilor Unite la care România a aderat, ar trebui ca 95% dintre persoanele care trăiesc cu HIV să își cunoască statutul până în 2030, 95% dintre persoanele infectate cu HIV și testate să primescă constant tratament antiretroviral și 95% dintre persoanele care primesc tratament antiretroviral să aibă încărcătură virală nedetectabilă pe termen lung.

Măsuri suplimentare pentru a ține epidemiile sub control

În contextul actual al epidemiei de COVID-19, testarea de acasă sau testarea comunitară se impun ca măsuri suplimentare pentru păstrarea unui control al celorlate epidemii. Mai mult, dezvoltarea tehnologiilor a ajutat extrem de mult domeniul HIV, care beneficiază în prezent de teste rapide ușor de utilizat și cu rată de validatate ridicată.

Prin testare comunitară se înțelege testarea de către și pentru membrii comunităților vulnerabile. Persoane din comunități vulnerabile pot primi o formare pentru realizarea testării, consiliere înainte de testare și post-testare, astfel cât să se elimine obstacolele ridicate de limitarea mobilității persoanelor în timpul epidemiei de COVID-19, dar și a discriminării populațiilor care sunt afectate de aceste virusuri.

ARAS contribuie la prevenirea răspândirii HIV și la îmbunătățirea sănătății sexuale oferind oamenilor informații de încredere și de actualitate. ARAS oferă toate aceste serviciid gratuit, dar este nevoie de timp și resurse. Puteți sprijini campania de testare din această perioadă prin donații directe prin site-ul www.arasnet.ro și prin intermediul platformei ROHelp.ro, mai arată sursa citată.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe