Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Testare: Constanța spune NU hepatitei C

Viața Medicală
Dr. Mariana MINEA vineri, 16 aprilie 2021

Până la finalul lunii iunie, 5.000 de constănţeni vor fi testaţi gratuit pentru depistarea virusului hepatitic C.

Campania „Constanţa spune NU hepatitei C” a fost lansată la 9 aprilie de Clinica de Gastroenterologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) „Sf. Apostol Andrei”, în parteneriat cu Asociaţia Gastroenterologia Tomitană și APAH-RO. În cadrul ei, vor beneficia de testare 2.000 de angajaţi ai unităţilor industriale din Portul Constanţa și 3.000 de locuitori ai unor comune din judeţ, prin intermediul cabinetelor medicale și cabinetelor medicilor de familie.

Eugen Dumitru

Depistarea, primul pas spre eliminare

      Centrele medicale vor primi gratuit teste rapide de diagnostic și materiale consumabile și de protecţie necesare efectuării testării. De asemenea, vor pune la dispoziţie și materiale educaţionale-informative.

        În contextul în care, la nivel mondial, 80% dintre oamenii cu hepatită virală C nu știu că sunt infectaţi, iar terapiile noi, interferon-free, vindecă boala, este important ca toate persoanele infectate să primească tratament. „Există o foarte mare discrepanţă între numărul de persoane infectate la nivel mondial și numărul celor care ajung în atenţia medicului. Problema cea mai mare este să găsim populaţia infectată”, a subliniat prof. dr. Eugen Dumitru, șeful secţiei de Gastroenterologie din cadrul SCJU Constanţa. Un alt obiectiv al medicului este realizarea unui registru regional de hepatită C, care ar permite analizarea factorilor de risc.

Un virus controlabil

        Persoanele depistate pozitiv vor beneficia de consiliere în vederea îndrumării către medicii specialiști pentru continuarea investigaţiilor și stabilirea oportunităţii includerii în tratament.

Potrivit profesorului Ioan Tiberiu Tofolean, managerul SCJU „Sf. Apostol Andrei”, avantajul de care trebuie să profităm este că, spre deosebire de SARS-CoV-2, regulile virusului hepatitic C sunt cunoscute, așa că acesta poate fi controlat mai ușor. Conf. dr. Dan-Marcel Iliescu, rectorul Universităţii Ovidius din Constanţa, a numit această campanie desfășurată în timp de pandemie un act de realism și de încredere.

        Despre importanţa prevenţiei a vorbit dr. Dina Mergeani, președintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei. La rândul său, Marinela Debu, președinta APAH-RO, a subliniat că informaţia poate salva vieţi. Potrivit acesteia, este foarte important că România se află pe acest drum al eliminării hepatitei C și la fel de important este și ca pacienţii să aibă acces la medicamentele inovatoare. Totodată, „este esenţial să nu rămână nicio persoană netestată, fie prin intermediul acestor campanii, fie prin intermediul medicilor de familie, care au posibilitatea de a-și testa pacienţii de pe liste”.

Hepatita cronică cu virus C poate conduce la:

  • ciroză hepatică;
  • insuficiență hepatică;
  • carcinom hepatocelular.

Etichete: hepatită C campanie Constanța

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC