Newsflash
Știri

Termen pentru transparenţă: 31 iulie

de M. V. A. - iun. 26 2015
Termen pentru transparenţă: 31 iulie
Eforturile de transparentizare a legăturilor financiare existente între personalul medical şi industria din domeniul specific continuă prin intrarea în vigoare a unui ordin de ministru care aprobă forma declaraţiilor activităţilor de sponsorizare în domeniul dispozitivelor medicale şi al materialelor sanitare. Ordinul vine în completarea celui emis în primăvara acestui an, care face referire la acelaşi tip de activităţi doar că provenite din zona producătorilor şi distribuitorilor de medicamente.
Practic, producătorii şi distribuitorii de medicamente, cât şi cei de dispozitive medicale şi materiale sanitare sunt obligaţi din acest an să declare toate activităţile de sponsorizare şi „orice alte cheltuieli suportate în anul anterior raportării pentru medici, asistenţi medicali, organizaţii profesionale, organizaţii de pacienţi şi orice alt tip de organizaţii care au activităţi în domeniul sănătăţii“. Printre detaliile care vor trebui raportate se numără: specialitatea medicului sau organizaţiei care a beneficiat de aceste finanţări, natura şi descrierea activităţii pentru care a fost primită sponsorizarea, suma, tipul cheltuielilor efectuate şi durata contractului. Trebuie declarate şi raportările privind onorariile pentru conferinţe, activităţi de experţi sau în boarduri de specialitate, training sau alte activităţi editoriale din domeniul medical.
Obligaţia acestor raportări revine nu doar producătorilor şi distribuitorilor, ci şi medicilor, asistenţilor medicali şi organizaţiilor care au beneficiat de finanţări pe anul anterior raportării. Aceste raportări pentru finanţările din anul 2014 trebuie transmise Ministerului Sănătăţii până la 31 iulie 2015, iar informaţiile vor fi publicate pe site-ul Ministerului Sănătăţii până la 31 octombrie 2015. Companiile farmaceutice au şi obligaţia de raportare în caz de cesiune către terţi a activităţilor de promovare sau publicitate a medicamentelor.
Această transparentizare este rezultatul unei tendinţe europene, regulile EFPIA, cea mai importantă asociaţie europeană din industria farmaceutică, solicitând deja membrilor săi publicarea acestui tip de informaţii. Şi asociaţia echivalentă din România, ARPIM, şi-a declarat sprijinul pentru această transparentizare, mai multe companii farmaceutice din România începând să organizeze seminarii de etică pentru agenţii lor de vânzări. Este o schimbare care va modifica considerabil activităţile din domeniu; după introducerea acestei transparentizări în Statele Unite, 45% din medicii americani au restricţionat considerabil accesul reprezentanţilor companiilor farma în clinicile lor.
În cazul încălcării prevederilor mai sus-menţionate, legea prevede impunerea de amenzi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe