Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Terapiile cu derivate plasmatice salvează vieţi

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 17 iulie 2020

Crearea mediului potrivit pentru donarea sângelui este unul dintre pașii esenţiali pentru a dezvolta terapii derivate din plasmă, utile în managementul unor boli cronice și al unor boli rare.

terapiile cu plasmaÎn dezvoltarea terapiilor pe bază de plasmă sunt implicaţi puţini jucători globali, a atras atenţia Dominika Kovacsc, country manager al companiei Takeda România, în cadrul unei conferinţe de presă de la începutul acestei săptămâni. Potrivit acesteia, nu există multe companii care să poată oferi produse derivate din plasmă, ca de exemplu
imunoglobulinele.

Colectarea plasmei este o etapă crucială, însă terapiile derivate din plasmă nu pot fi produse cu ajutorul unor compuși chimici, a subliniat Dominika Kovacsc. Terapiile plasmatice necesită fie donare de sânge, fie donare de plasmă din partea persoanelor sănătoase, iar aceste derivate sunt acum o resursă care se găsește în cantităţi insuficiente.

Terapiile plasmatice pot fi folosite atât în bolile rare, cât și în cele autoimune, a explicat Marilena Stănescu, Business Operations în cadrul aceleiași companii:

„Unde le putem întâlni? În cazul arsurilor, în chirurgie, în partea de transplant de organe, în afecţiuni ale ficatului, în stări de șoc, în bolile autoimune”. În privinţa bolilor rare, în România se folosesc în tratamentul hemofiliei, precum și în tratamentul angioedemului ereditar, a adăugat Marilena Stănescu.

Nicolae Fotin, fost președinte al Agenţiei Naţionale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, a arătat că, spre deosebire de substanţele chimice care pot fi obţinute în laborator, cum se întâmplă la un medicament chimic, în cazul terapiilor plasmatice este vorba de un proces îndelungat: „Controlul produselor din plasmă este unul extrem de laborios, care face ca timpul de punere pe piaţă să fie și mai mare”.

În opinia sa, este necesar ca ţara noastră să facă pași în această direcţie, mai ales că este în continuă creștere consumul de terapii plasmatice: „Cred că trebuie o strategie naţională pe astfel de produse, pentru că discuţiile nu sunt legate doar de centrele de plasmă. Putem face discuţii
întregi, de exemplu, legate de modalitatea în care le reglementăm preţurile, diversele taxe impuse”.

Etichete: terapii plasma recoltare plasma colectare plasma imunoglobuline transplant organic boli autoimune Nicolae Fotin ANMDMR

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.