Newsflash
Știri

Terapie medicală nouă pentru tratarea pacienților cu COVID, la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara

de Dorina Novac - ian. 22 2021
Terapie medicală nouă pentru tratarea pacienților cu COVID, la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara

Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Doctor Victor Babeș” Timișoara au introdus în tratamentul pacienților cu COVID-19 un nou tip de terapie medicală bazat pe folosirea unor aparate cu canulă nazală cu debit mare de oxigen.

Sistemele de oxigen cu flux mare HFNC (high flow nasal canula) sunt folosite în cazul pacienților cu forme moderate si severe de infecție cu noul coronavirus, potrivit reprezentanților instituției medicale.

Spitalul Victor Babes Timisoara
Sursă imagine: Spitalul Victor Babes Timisoara/ Facebook

Aceștia au precizat că aparatul, care este portabil, asigură primirea de către pacient a unui debit de oxigen umidificat si încălzit ce poate ajunge până la 60 de litri/min. Prin comparație, debitul de oxigen asigurat de instalațiile standard din unitățile sanitare este de pana la 15 litri/min.

„Folosim aceste aparate la pacienții cu probleme respiratorii grave. Prin utilizarea lor, reușim să reducem ceea ce numim spațiul mort pulmonar. Practic, prin aplicarea acestui tratament, prin folosirea aparatului HFNC, este redus efortul respirator al pacientului. Gazul pe care îl primește bolnavul este încălzit, este adus la temperatura corpului uman și este umidificat. Trebuie spus că, inclusiv tubul de transport este încălzit pentru a preveni răcirea aerului și condensarea vaporilor de apă. Această umidificare a aerului este foarte importantă întrucât, dacă nu ar avea loc, procedura ar face mai mult rău decât bine”, a explicat șef lucr. dr. Monica Marc, medic primar pneumolog, Spitalul „Doctor Victor Babeș” din Timișoara.

Reprezentanții spitalului au menționat că utilizarea acestei terapii se poate face pe termen lung în cazul pacienților care necesită suport ventilator în urma afectării pulmonare din cauza infecției cu SARS-CoV-2.

Mai mult, prin această procedură se reduce nevoia de intubație oro-traheală, ceea înseamnă o scădere a numărului de pacienți ce pot ajunge în Secția de Terapie și Anestezie Intensivă.

medic Victor Babes Timisoara
Dr. Monica Marc

„Cel mai mare câștig este scăderea riscului de mortalitate prin folosirea acestui aparat. Mai mult, datorită canulei, este mai confortabil și mai bine tolerat decât sistemele de ventilatie non-invaziva cu mască. Totodată, riscul de dispersie a bioaerosolului în încăperi este mai mic. Dar, repet, principalul avantaj este că putem să îi ajutam pe colegii noștri din ATI, să degrevam secția de Terapie Intensivă”, a adăugat dr. Monica Marc.

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Doctor Victor Babeș” din Timișoara a primit ca donație trei asemenea aparate de oxigen cu canulă nazală cu debit mare (HFNC) care sunt folosite în zona roșie a secțiilor de pneumologie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe