Newsflash
Știri

Terapie combinată pentru MDR-TB

de Dr. Mihail CĂLIN - ian. 16 2013
Terapie combinată pentru MDR-TB
   În chiar ultimele zile ale anului trecut, FDA a aprobat medicamentul bedaquiline ca parte a terapiei combinate pentru tratarea adulţilor cu tuberculoză multidrog rezistentă (MDR-TB), când nu există alte opţiuni. Produsul a fost aprobat în cadrul unei proceduri accelerate, care permite pacienţilor accesul rapid la medicamente promiţătoare, timp în care companiile pot desfăşura studii clinice suplimentare, pentru confirmarea beneficiului clinic şi a siguranţei medicamentului. FDA a apreciat că noul medicament se adresează unei nevoi medicale nesatisfăcute, are potenţialul de a oferi tratament sigur şi eficient acolo unde nu există terapie alternativă satisfăcătoare şi are scopul de a trata o boală rară. Medicamentul este însoţit de avertismente asupra potenţialelor sale efecte asupra activităţii electrice cardiace – prelungirea segmentului QT, care poate conduce la aritmii potenţial fatale. Cele mai frecvente reacţii adverse constatate au fost greaţa, artralgia şi durerea de cap.
   Potrivit companiei producătoare, medicamentul – o diarilchinolină care inhibă ATP-sintetaza micobacteriană – a primit aprobarea accelerată pe baza timpului de conversie a culturilor din spută (CCS). Nu a fost stabilită siguranţa şi eficienţa medicamentului în tuberculoza sensibilă la tratament sau în localizarea extrapulmonară a bolii şi, ca urmare, nu se recomandă folosirea sa în aceste situaţii. Medicamentul trebuie rezervat pentru situaţiile în care nu poate fi asigurat un regim de tratament eficient şi trebuie administrat sub directa observare a medicului. Studiile clinice de faza a doua, randomizate, dublu-orb, controlate placebo, au demonstrat o CSS medie de 83 de zile la grupul care a primit bedaquiline în combinaţie cu alte cinci medicamente, comparativ cu 125 de zile la cei care au primit combinaţia cu placebo. Medicamentul este analizat şi de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).
   OrganizaţiaMédecins Sans Frontières a salutat aprobarea de către FDA a medicamentului, primul nou agent activ împotriva TB din 1963, considerându-l o îmbunătăţire majoră în combaterea celor mai dificile forme ale bolii, care necesită tratamente complexe, adesea însoţite de efecte adverse pronunţate, de la pierderea permanentă a auzului şi greaţă persistentă, până la psihoză. Potrivit MSF, epidemia de MDR-TB atinge cote impresionante, 310.000 de cazuri fiind raportate în 2011; doar 19% din acestea primesc însă tratament şi doar 48% din persoanele care încep tratamentul pentru MDR-TB se vindecă. Organizaţia face apel la guverne şi agenţiile de reglementare, să depună eforturi pentru a asigura accesul cât mai rapid al pacienţilor la acest tratament, iar la companiile producătoare – să pună noile medicamente la dispoziţia cercetătorilor, pentru realizarea unor regimuri de tratament mai scurte şi mai eficiente, să le înregistreze în ţările cele mai afectate de boală şi să se asigure că acestea sunt accesibile acolo unde este cea mai mare nevoie de ele. MSF aminteşte că un alt medicament activ în MDR-TB – delamanid – este depus spre înregistrare la EMA, putând fi aprobat în cursul acestui an.
   La nivel global, Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că, în perioada 2011–2015, vor apărea două milioane de cazuri noi de MDR-TB. În România, 1.300 de pacienţi dezvoltă anual infecţii manifeste clinic cu bacili cu rezistenţă multiplă la antituberculoase.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe