Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Terapia genică în cancerul vezical

Viața Medicală
Dr. Mădălina Badea vineri, 14 august 2020

Mai mult de jumătate dintre pacienţii cu o formă de cancer vezical noninvazivă muscular, rezistentă la tratamentul cu bacilul Calmette-Guerin (BCG), au obţinut un răspuns clinic favorabil la tratamentul cu terapie genică virală la trei luni, anunţă Medscape.

Rezultatele acestui studiu de fază 3 au fost discutate în cadrul întâlnirii anuale a Societăţii Europene de Urologie, desfășurată în mediul virtual în acest an. Tratamentul se dorește a fi o alternativă pentru pacienţii cu forme incipiente ale acestei neoplazii, care în prezent au opţiuni terapeutice conservative limitate și greu accesibile uneori. Acest tratament face parte dintr-o nouă eră care studiază la momentul actual diverse terapii genice inovative, vaccinuri sau chiar dispozitive capabile să elibereze local medicamente.

Protecţie prin sinteza de interferon

Nadofaragene firadenovec utilizează un adenovirus care nu se poate replica și care are rolul de a introduce intravezical o genă responsabilă de sinteza interferonului a 2B. Aceasta ajunge la nivelul epiteliului vezical, se integrează în structura ADN-ului celular, astfel încât cantităţi mari de interferon se vor produce local. Utilizând calea imunităţii dobândite, se creează un mecanism care ar putea conferi protecţie chiar pe toată durata vieţii.

Răspuns favorabil la jumătate dintre pacienţi

Acest studiu randomizat, de tip open-label, a inclus 157 de subiecţi cu cancer vezical în stadiul 0 sau 1, neresponsivi la tratamentul cu BCG în ultimele 12 luni. Terapia genică virală a fost administrată intravezical la fiecare trei luni, până la patru doze în primul an. Majoritatea subiecţilor au primit două sau trei doze în primele 12 luni (72%). Răspunsul complet la tratament a fost considerat în absenţa recurenţei bolii în formă rapid progresivă la 12 luni, în funcţie de aceasta fiind evaluată continuarea tratamentului.

Pentru pacienţii cu carcinom in situ rapid progresiv rata completă de răspuns a fost de 53,4% la 3 luni și 24,3% la 12 luni, iar pentru cei cu tumori papilare, de 73% la 3 luni și 44% la 12 luni.

Deși majoritatea subiecţilor au experimentat reacţii adverse (93%), acestea au fost ușoare și tranzitorii, precum fatigabilitate, spasm vezical, micţiuni imperioase sau hematurie.

În cadrul studiului, s-a observat că aproximativ o treime dintre pacienţi nu răspund la terapie cu BCG și jumătate dezvoltă recurenţa sau progresia bolii la urmărirea pe termen lung, dovedind, din nou, necesitatea unor opţiuni terapeutice noi și eficiente pentru cancerul vezical.

Etichete: cancer vezică urinară

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.