Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Terapia cu statine poate reduce riscul de cancer colorectal

Viața Medicală
Dr. Diana Andronache vineri, 20 noiembrie 2020

Statinele reprezintă o clasă de medicamente utilizate în special pentru efectul lor benefic asupra sistemului cardiovascular.

Dincolo de proprietăţile lor hipolipemiante, date din literatură arată că statinele prezintă efecte antineoplazice pleiotrope, însă studiile clinice au raportat rezultate contradictorii în ceea ce privește influenţa acestor medicamente asupra riscului de cancer.

În urma unei metaanalize și a unei revizuiri sistematice a literaturii de specialitate, s-a observat că utilizarea statinelor poate reduce semnificativ riscul de cancer colorectal (CCR) în cazul pacienţilor cu sau fără boală inflamatorie intestinală (BII). Pentru a studia relaţia dintre utilizarea statinelor și CCR în cazul pacienţilor fără BII, cercetătorii de la Langone Medical Center din New York au analizat datele din 52 de studii (opt studii clinice randomizate, 17 studii de cohortă și 27 de studii caz-control). Pentru a verifica aceeași relaţie în cazul pacienţilor cu BII, cercetătorii au efectuat meta-analiza unor studii observaţionale (cinci studii). În grupul pacienţilor fără BII, utilizarea statinelor a fost asociată cu o scădere a riscului de CCR de 20% (p<0,001), iar în grupul pacienţilor cu BII, utilizarea statinelor a fost asociată cu o reducere a riscului de 60% (p=0,019). Sunt necesare studii prospective pentru a confirma aceste date, care pot avea implicaţii clinice importante.

Etichete: statine colorectal cancer

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.