Newsflash
Internaționale

Terapia cu statine poate reduce riscul de cancer colorectal

de Dr. Diana Andronache - nov. 20 2020
Terapia cu statine poate reduce riscul de cancer colorectal

Statinele reprezintă o clasă de medicamente utilizate în special pentru efectul lor benefic asupra sistemului cardiovascular.

Dincolo de proprietăţile lor hipolipemiante, date din literatură arată că statinele prezintă efecte antineoplazice pleiotrope, însă studiile clinice au raportat rezultate contradictorii în ceea ce privește influenţa acestor medicamente asupra riscului de cancer.

În urma unei metaanalize și a unei revizuiri sistematice a literaturii de specialitate, s-a observat că utilizarea statinelor poate reduce semnificativ riscul de cancer colorectal (CCR) în cazul pacienţilor cu sau fără boală inflamatorie intestinală (BII). Pentru a studia relaţia dintre utilizarea statinelor și CCR în cazul pacienţilor fără BII, cercetătorii de la Langone Medical Center din New York au analizat datele din 52 de studii (opt studii clinice randomizate, 17 studii de cohortă și 27 de studii caz-control). Pentru a verifica aceeași relaţie în cazul pacienţilor cu BII, cercetătorii au efectuat meta-analiza unor studii observaţionale (cinci studii). În grupul pacienţilor fără BII, utilizarea statinelor a fost asociată cu o scădere a riscului de CCR de 20% (p<0,001), iar în grupul pacienţilor cu BII, utilizarea statinelor a fost asociată cu o reducere a riscului de 60% (p=0,019). Sunt necesare studii prospective pentru a confirma aceste date, care pot avea implicaţii clinice importante.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe