Newsflash
Știri

Terapia cu oxigen hiperbaric, efecte benefice în recuperarea post-COVID

de - oct. 28 2021
Terapia cu oxigen hiperbaric, efecte benefice în recuperarea post-COVID

Terapia cu oxigen hiperbaric sau oxigenoterapia hiperbară, indicată în tratamentul unei multitudini de afecțiuni, este, mai nou, folosită în recuperarea post-COVID.

Oxigenoterapie hiperbară (HBOT) este metoda de tratament în care pacientul este introdus într-o incintă presurizată (cameră hiperbară de uz medical) și expus la oxigen pur 100%.

Conform specialiștilor Clinicii Verithera, care funcționează în cadrul primului oraș medical din România, Eanayati Medical City, terapia crește nivelul oxigenului atât în eritrocite, cât și în plasmă, el putând fi transportat astfel foarte rapid în țesuturi și în concentrație mare.

terapia-hiperbara-hbot
Sursă foto: Clinica Verithera

 

Regenerare și recuperare

Beneficiile HBOT sunt multiple, de la creșterea oxigenului la nivel celular, stimularea capacității de regenerare a organismului și de refacere a funcțiilor celulare normale, îmbunătățirea circulației sanguine și a drenajului limfatic, la activarea prceselor de vindecare a rănilor și de refacere a țesuturilor, reducerea riscului de infecții și amputări la diabetici, îmbunătățirea capacității bacteriocide și bacteriostatice a organismului și recuperarea pacienților care au suferit un AVC sau cu afecțiuni neurovegetative.

Mai nou, studiile au pus în evidență faptul că HBOT poate fi folosit cu succes în tratamentul sindromului post-COVID sau COVID lung. Cercetările arată că terapia cu oxigen hiperbaric are efecte pozitive în cazul leziunilor inflamatorii ale alveolelor pulmonare. Simptome persistente după infecția cu SARS-CoV-2 – respirație îngreunată, dureri toracice, dureri articulare și musculare, migrene, oboseală, tulburări cognitive – pot fi ameliorate sau pot să dispară. 

Clinicile de Medicină Hiperbară din Constanța și din Târgu Mureș au dovedit deja eficacitatea acestui tratament în cazul pacienților COVID.

De zece ori mai mult oxigen

Și alte clinici din țară oferă oxigenoterapie hiperbară, pentru diverse afecțiuni.

În Cluj, Centrul Medical Review a deschis în 2020 departamentul Oxygen Review, specializat în terapia cu oxigen hiperbaric.

Se face HBOT pentru embolii aeriene sau gazoase, boala Alzheimer, tulburările sau leziunile osoase, pentru pacienți arşi, pacienți cu cancer sau cu paralizie cerebrală. Se mai tratează migrenele, scleroza multiplă, osteomielita refractară, boala arterială periferică. HBOT este folosită și pentru regenerarea nervilor periferici, tratamentul accidentului vascular cerebral, leziunile cerebrale traumatice.

Conform specialiștilor de la clinica Review, HBOT are o multitudine de efecte pozitive în organism:

  • Crește nivelul de oxigen de până la 10 ori cantitatea normală;
  • Permite oxigenului să treacă în creier, crescând producția și disponibilitatea neurotransmițătorilor;
  • Crește numărul de celule stem în circulație;
  • Elimină zonele de hipoxie, prin stimularea creșterii capilare;
  • Stimulează vindecarea rănilor și regenerarea tegumentelor;
  • Stimulează răspunsul imunitar;
  • Are efecte antiinflamatorii;
  • Ajută la tratarea traumatismelor și a leziunilor sportive;
  • Declanșează răspunsul de vindecare la leziunile provocate de radiații la nivelul oaselor, țesuturilor moi și organelor;
  • Inhibă dezvoltarea unor bacterii și ucide organismele anaerobe;
  • Îmbunătățește performanța unor antibiotice și medicamente;
  • Îndepărtează bulele de gaz din fluxul sanguin care cauzează decompresia;
  • Contribuie la eliminarea corpurilor străine din fluxul sanguin, inclusiv bacterii, ciuperci, celule moarte și deșeuri de produse secundare.

Câteva contraindicații

Conform specialiștilor de la Clinica de recuperare Centrokinetic din București, oxigenoterapia hiperbară are și contraindicații.

O contraindicație absolută este pneumotoraxul netratat:

Când un pacient este pus într-o cameră în care presiunea aerului se schimbă, aesta poate face pneumotorax intens, care îi poate pune rapid viața în pericol”, se consemnează pe site-ul clinicii.

O altă contraindicație asbsolută e folosirea anumitor tipuri de medicamente, înaintea sau în timpul oxigenoterapiei.

Există și contraindicații relative, la pacienții cu boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC), la cei cu astm, cu febră mare sau cu epilepsie, la persoanele cu antecedente de nevrită optică sau de pierdere bruscă a vederii, mai arată specialiștii.

 

Citește și:

MS: Oxigenoterapia hiperbară nu este inclusă în protocolul de tratament post-COVID

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe