Newsflash
Știri

Temeiul dreptei credinţe

de Elena SOLUNCA - sept. 21 2011
Temeiul dreptei credinţe
   Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci înnoieşte fiinţa-ntru fiinţă a celor care, la început de an liturgic, după prăznuirea Naşterii Maicii Domnului, îl mărturisesc pe Hristos ca Mântuitor, care prin Răstignirea, Învierea, Înălţarea Sa ne-a dat Sfânta Cruce, „temeiul credinţei creştine“ şi „arma păcii“. Pacea pe care Hristos a dat-o mai întâi apostolilor în seara din Duminica Învierii şi, prin ei, şi nouă, nu are nimic în comun cu celebra „pax romana“ sau cu oricare dintre formele de pace mai vechi sau mai noi. Sf. Grigorie de Palama scria că în Sfânta Cruce este esenţializată „înţelepciunea şi puterea lui Dumnezeu: a birui prin suferinţă, a te înălţa prin smerenie, a te îmbogăţi prin sărăcie“. Este taină fiindcă împăcarea acestor contrarii nu este posibilă fără ajutorul „Făcătorului Cerului şi al pământului, al tuturor celor văzute şi nevăzute“, Cel care a şi pregătit-o pentru om încă de la începutul lumii.
   Uimit de toate ale creaţiei, David scria: „Minunată este ştiinţa Ta, mai presus de mine; este înaltă şi nu o pot ajunge“, iar omul nu are unde şi cum se ascunde, nici chiar în întuneric, pentru că „Întunericul nu este întuneric la Tine şi noaptea ca ziua va lumina. Cum este întunericul ei, aşa e şi lumina ei“. Cât despre noi, oamenii, încredinţa apostolul Pavel, nu putem cunoaşte acum decât în parte, ca într-o „oglindă“. De aceea, taina poate fi primită cu mintea îngenuncheată în faţa copleşitoarei imensităţi din lăuntrul şi din afara noastră şi cu inima deschisă spre a primi darul divin ca binecuvântare de la „Părintele luminilor“. Cu Sfânta Cruce se înseamnă creştinul, ea îl însoţeşte toată viaţa, de la botez, „naştere întru Hristos“, până la plecarea la Domnul, fiindcă este atotcuprinzătoare a iconomiei Mântuirii. Cu ea parcurgem un drum de la înţelegerea lui Dumnezeu ca „Eu sunt Cel ce sunt“, la urmarea lui Hristos, „Calea, Adevărul şi Viaţa“. Cale, pentru că a coborât din cer, întrupându-se de la Duhul Sfânt şi din Fecioara Maria şi, după Înviere, s-a înălţat la cer, luând chipul nostru purificat de jertfa Sa; Adevărul pe care, cunoscându-L devenim liberi de spectrul întunecat al răului; Viaţă pentru că, prin Înviere, Hristos a învins pentru totdeauna moartea prin moarte. Creştinii cinstesc cu osebire Sfânta Cruce, semnul supremei biruinţe a iubirii fără de hotar a lui Dumnezeu pentru om, începutul noului legământ între Părintele Ceresc şi cel pe care l-a făcut „după chipul şi asemănarea Sa“. Să amintim cum, după convertire, Sf. Pavel, care din prigonitor a lui Hristos pe drumul Damascului s-a transformat radical, L-a urmat şi a devenit apostolul neamurilor, scria că lui să nu-i fie a se „lăuda decât cu Crucea lui Hristos“.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe