Newsflash
Știri

Telemedicină pentru stomatologi

de Dr. Mihail CĂLIN - mai 23 2012
Telemedicină pentru stomatologi
La 16 mai, Uniunea Naţională a Asociaţiilor Stomatologice (UNAS) a lansat platforma online Telemedicina UNAS, un nou canal de comunicare între medicii dentişti din România, oferind sugestii terapeutice în vederea creşterii calităţii actului medical. Sistemul presupune o discuţie video live între un grup de experţi şi un medic dentist cu privire la planul de tratament al unor cazuri deosebite, respectiva sesiune putând fi urmărită în direct sau înregistrat şi de către alţi medici. În prealabil, medicul dentist va furniza toate datele necesare evaluării cazului (radiografii, modele de studiu, fotografii, descrierea problemei) şi un set de date personale. Grupul de experţi va putea accepta aceste solicitări sau cere noi detalii, iar pentru cele acceptate va programa data şi ora pentru dezbaterea cazului respectiv.
Am discutat mai multe despre acest subiect cu dl prof. dr. Alexandru Petre, preşedintele UNAS.
– Dle profesor, de ce aţi considerat necesară realizarea unei astfel de platforme?
– Am avut – şi avem în continuare – sentimentul că trebuie găsită o soluţie în privinţa comunicării, mai mult decât în cadrul congreselor de specialitate, întâlniri devenite clasice, în care mi se pare că faptul că există o temă prestabilită face ca răspunsul la întrebările pe care profesionistul le are în propriul cabinet să vină mai greu. De aceea, gândul a fost de a găsi o cale de a rezolva aceste probleme aproape de pacient.
– Consideraţi că există anumite domenii ale medicinii dentare în care se simte nevoia unui astfel de iniţiative?
– Fără îndoială că tendinţa generală în medicina contemporană este aceea de ultraspecializare. În stomatologie, faţă de acum 20 de ani, au apărut numeroase specialităţi, mai întâi în formă implicită şi, de câţiva ani, şi explicit, cum ar fi endodonţia, protetica sau parodontologia, care, desigur, erau studiate în facultate ca obiecte separate, dar nu erau tratate ca arii clinice separate. În acest context de ultraspecializare, aşadar, pacienţii sunt serviţi cu oarecare dificultate, în momentul în care nu se apelează la mai mulţi specialişti pentru tratamentul complex. Prin urmare, cred că medicul stomatolog generalist care poate obţine sfaturi în domenii punctuale, precise, va lucra în beneficiul pacienţilor săi.
– Cine va face parte din echipa de specialişti?
– În principiu, ne-am gândit la cadre universitare cu experienţă clinică, dar asta nu înseamnă că mutăm facultatea online; dorim în aceeaşi măsură să transferăm experienţa colegilor care nu sunt implicaţi în universităţi, dar au o bogată cazuistică, pe care doresc s-o împărtăşească. Echipa aceasta este formată, dar, fiind un proiect în fază incipientă, rămâne ca viitorul să regleze forma finală şi în funcţie de disponibilitatea acestor oameni de a se implica în proiect. Aş greşi prin omisiune dacă aş încerca să vă dau nume, dar pot spune că eu şi colegii prezenţi la această lansare (n.r. – dr. Horia Georgescu, prim vicepreşedinte UNAS şi dr. Alexandru Brezoescu, director executiv UNAS) suntem fără îndoială implicaţi nu doar în idee, ci şi în materializarea ei.
– Experţii vor fi retribuiţi pentru această activitate?
– În faza iniţială, nici colegii noştri nu vor plăti nimic, nici experţii nu vor fi retribuiţi, dar sigur că lucrurile vor trebui gândite şi în termeni de timp şi cheltuieli pe care le implică sistemul.
– Are acest instrument vreo valoare medico-legală?
– Sistemul îi poate ajuta în acest sens pe colegii noştri în aceeaşi măsură în care îi ajută de pildă faptul că-şi justifică o manoperă terapeutică pe baza unui tratat de specialitate sau recurg la o referinţă externă. Desigur, oamenii puşi să cântărească corectitudinea unei anumite decizii terapeutice trebuie să aibă în vedere toate circumstanţele, inclusiv tipul de informare la care a recurs medicul respectiv, dar răspunderea medicală propriu-zisă în ultimă instanţă îi aparţine, cum este normal şi legal.
– Cum aţi defini succesul acestui demers?
– Îmi doresc în primul rând ca acest proiect să fie interesant pentru tineri, care se simt mai aproape de mijloacele moderne de comunicare. Şi mi-aş dori ca numărul colegilor care vor intra în sistem şi vor adresa întrebări să fie de ordinul sutelor într-un an de zile. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe