La 31 mai a.c., Agenţia Internaţională pentru Studiul Cancerului (IARC) din cadrul OMS a decis încadrarea câmpurilor electromagnetice de radiofrecvenţă în grupul 2B – posibil carcinogenetic pentru oameni – al factorilor clasificaţi în monografiile IARC. Timp de o săptămână, un grup de lucru alcătuit din 31 de oameni de ştiinţă a analizat studiile şi datele disponibile la acest moment, apreciindu-le ca „limitate“ la utilizatorii telefoanelor mobile în privinţa gliomului şi neurinomului acustic şi „insuficiente” pentru alte tipuri de cancer. (...) "> Telefoanele mobile, posibil cancerigene - Viața Medicală
Newsflash
Știri

Telefoanele mobile, posibil cancerigene

de Dr. Mihail CĂLIN - iun. 3 2011
Telefoanele mobile, posibil cancerigene

   La 31 mai a.c., Agenţia Internaţională pentru Studiul Cancerului (IARC) din cadrul OMS a decis încadrarea câmpurilor electromagnetice de radiofrecvenţă în grupul 2B – posibil carcinogenetic pentru oameni – al factorilor clasificaţi în monografiile IARC. Timp de o săptămână, un grup de lucru alcătuit din 31 de oameni de ştiinţă a analizat studiile şi datele disponibile la acest moment, apreciindu-le ca „limitate“ la utilizatorii telefoanelor mobile în privinţa gliomului şi neurinomului acustic şi „insuficiente” pentru alte tipuri de cancer. (...)
 

   La 31 mai a.c., Agenţia Internaţională pentru Studiul Cancerului (IARC) din cadrul OMS a decis încadrarea câmpurilor electromagnetice de radiofrecvenţă în grupul 2B – posibil carcinogenetic pentru oameni – al factorilor clasificaţi în monografiile IARC. Timp de o săptămână, un grup de lucru alcătuit din 31 de oameni de ştiinţă a analizat studiile şi datele disponibile la acest moment, apreciindu-le ca „limitate“ la utilizatorii telefoanelor mobile în privinţa gliomului şi neurinomului acustic şi „insuficiente” pentru alte tipuri de cancer.
   Dl dr. Jonathan Samet, preşedintele grupului de lucru, a declarat că „dovezile sunt destul de puternice pentru a susţine această clasificare. Aceasta înseamnă că există anumite riscuri şi deci că legătura dintre utilizarea telefoanelor mobile şi riscul de cancer trebuie atent monitorizată“. La rândul său, dl Cristopher Wild, directorul IARC, a subliniat că, „având în vedere consecinţele pe care această clasificare şi concluziile trase le pot avea asupra sănătăţii publice, trebuie întreprinse cercetări suplimentare asupra folosirii intense pe termen lung a telefoanelor mobile. În aşteptarea noilor informaţii, trebuie luate măsuri pragmatice de reducere a expunerii, precum folosirea dispozitivelor hands-free sau trimiterea de mesaje text“. Numărul de abonamente de telefonie mobilă este estimat la cinci miliarde la nivel mondial.
   Agenţii clasificaţi în monografiile IARC sunt împărţiţi în cinci categorii: grupul 1– agenţi carcinogenetici pentru oameni, grupul 2A – probabil carcinogenetici pentru oameni; grupul 2B – posibil carcinogenetici pentru oameni; grupul 3 – agenţi inclasificabili după carcinogenicitatea la om; grupul 4 – probabil necarcinogenetici. Din 1971 până în prezent, au fost evaluaţi peste 900 de agenţi, din care aproximativ 400 au fost consideraţi carcinogenetici sau potenţial carcinogenetici.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe