Newsflash
Știri

Tehnologia digitală, instrument pentru perfecționarea profesioniștilor în sănătate

de Dr. Ana MIHAI - ian. 10 2023
Tehnologia digitală, instrument pentru perfecționarea profesioniștilor în sănătate

Profesioniștii din domeniul sănătății spun că tehnologia îi ajută, în principal, pentru participarea la cursuri online și evenimente științifice.

Principalele instrumente utilizate de profesioniștii din domeniul medical în vederea propriei perfecționări sunt cursurile online de specialitate și evenimentele științifice. Este unul dintre rezultatele cercetării „Fii partenerul nostru pentru îmbunătățirea serviciilor!”, realizată de MedicHub Media în perioada 29 septembrie – 2 noiembrie 2022. La chestionar au răspuns 1.472 de profesioniști din domeniul sănătății. Scopul cercetării a fost acela de a obține o imagine cât mai clară asupra uneltelor cel mai des utilizate pentru formarea/dezvoltarea profesională a medicilor, farmaciștilor, asistenților medicali și de farmacie.

Astfel, la întrebarea „Cum vă ajută tehnologia în practicarea meseriei dumneavoastră?”, 46% au răspuns că tehnologia îi ajută să participe la cursuri și evenimente medicale, 40% – pentru a se documenta, 13% – pentru a practica telemedicina, iar 2% au ales „altele”.

Întrebați fiind cum acumulează punctele de educație medicală/farmaceutică continuă (EMC/EFC), 85% dintre respondenți au spus că prin participarea la cursuri, 78% – în urma participării la evenimente științifice, 38% – prin abonarea la reviste științifice/publicarea de articole în reviste științifice, 17% – în cadrul comunităților online, 10% – prin publicarea de cărți de specialitate, 10% – prin utilizarea aplicațiilor pentru mobil (Figura 1).

Fig. 1 puncte emc
Surse de puncte EMC/EFC

 

Referitor la participarea la grupuri de specialitate de discuții online, 60% dintre respondenți accesează aceste grupuri atunci când au nevoie, 17% – săptămânal, 12% – lunar, 9% – zilnic, iar 2% în alte circumstanțe.

Cursuri și evenimente dedicate

La întrebarea „Care sunt primele 3-5 cuvinte/expresii care vă vin în minte când vă gândiți la MedicHub?”, 81,52% dintre participanții la chestionar au ales „platformă dedicată profesioniștilor din sănătate”. O proporție de 34,44% asociază platforma MedicHub cu expresia „cursuri online dedicate cadrelor medicale”, 29,21% – cu „evenimente dedicate cadrelor medicale”, iar 20,31% – cu „articole științifice/știri dedicate cadrelor medicale”.

În același timp, 65,69% dintre respondenți au spus că accesează platforma MedicHub în principal pentru a participa la cursuri online și evenimente, 12,77% pentru a consulta calendarul evenimentelor MedicHub, 11% pentru a citi articolele științifice publicate în revistele MedicHub și în revista „Viața Medicală”, 9,97% pentru a lectura articolele și știrile de pe site, iar 1% pentru „diverse”.

Întrebați despre momentul celei mai recente accesări a platformei www.medichub.ro, 54,61% au răspuns „recent (ultima săptămână)”, 26,97% „în ultima lună”, 11,61% „în ultimele șase luni”, iar 5,42% au răspuns că nu își amintesc.

În privința scopului pentru care au intrat cel mai recent pe www.medichub.ro, 37,83% au răspuns „pentru a mă înregistra la un eveniment organizat de MedicHub”, 31,72% „pentru a urma un curs”, 18,27% „pentru a consulta calendarul evenimentelor MedicHub”, 7,81% „pentru a citi articole științifice publicate în revistele de specialitate”, 2,64% „pentru a citi știrile la zi” și 1,68% „pentru a-mi face abonament la o revistă științifică”.

Ce fel de articole caută medicii

La întrebarea „Ce apreciați la platforma MedicHub?”, 57% dintre persoanele chestionate au spus că apreciază faptul că oferă informații medicale de calitate, 18% faptul că are un conținut formativ și informativ, 13% pentru că este bine structurată și 12% pentru că oferă o navigare ușoară.

La capitolul ce și-ar dori să citească pe site-ul www.viata-medicala.ro, 55,29% au răspuns „articole de specialitate”, 44,22% „articole de actualitate”, 12,02% „interviuri cu personalități și articole de opinie”, iar 11,41% „articole de stil de viață” (Figura 2).

Fig. 2 ce se citeste pe VM
Ce și-ar dori să citeasca respondenții pe viata-medicala.ro

 

În ceea ce privește exprimarea din articolele publicate pe site-ul viata-medicala.ro, 51% dintre intervievați spun că limbajul este specific profesioniștilor din domeniul medical, iar 49% spun că limbajul este accesibil și persoanelor fără pregătire medicală.

Conectarea lumii medicale și vocea sa

MedicHub Media este o companie de comunicare medicală care acționează ca un integrator în lumea medicală pentru furnizarea de informații și educație medicală continuă. Metodele de comunicare includ editarea de ziare și reviste științifice, organizarea de evenimente medicale științifice, comunicare digitală, E-learning, E-mailing, telemarketing, cu ajutorul unei platforme de intermediere a comunicării, cu peste 65.000 de contacte active.

Viziunea MedicHub Media este să conecteze lumea medicală într-o rețea online funcțională și să devină punctul de întâlnire al tuturor profesioniștilor din sănătate din România, să-i ajute să se perfecționeze, să-și cultive pasiunea profesională și să câștige timp. Mai multe detalii puteți găsi pe www.medichub.ro.

Săptămânalul comunității medicale din România, „Viața Medicală” este o publicație cu notorietate în lumea medicală, lansată la sfârșitul anului 1989. Un mijloc important de comunicare, ce furnizează informații relevante pentru profesioniștii din domeniul medical, „Viața Medicală” reprezintă și susține interesele profesioniștilor în sănătate. În 2017, „Viața Medicală” a intrat în structura grupului de presa MedicHub Media. În 2020, a fost relansată varianta online a săptămânalului, viata-medicala.ro.

Respondenții au putut alege între cuvinte care ar caracteriza profesia pe care o practică. Astfel, 58% dintre participanți au ales cuvântul „profesionalism”, 26% – „provocare”, 9% – „progres”, 7% – „informație”.

Referindu-se la motivul principal pentru care au ales să practice această profesie, 79% dintre participanți au răspuns: „pentru a ajuta oamenii”, 13% – pentru „provocarea intelectuală”, 3% – „din lipsa altor opțiuni viabile”, – 2% „pentru statut”, iar 2% – din „alte motive”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe