Newsflash
Știri

Tehnici de diagnostic molecular

de Dumitru ŞERBAN - iun. 7 2012
Tehnici de diagnostic molecular
     La 25 mai a.c., în Aula „Emil Palade“ a UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi s-au desfăşurat conferinţa de promovare a instrumentului de transfer al cunoştinţelor (ITC) şi conferinţa de presă cu titlul: Formare de experţi în tehnologii de diagnostic molecular, o şansă pentru sănătatea României. Cele două evenimente au avut loc în cadrul proiectului „Sistemul de formare profesională a personalului medical în domeniul noilor tehnologii din sistemul de sănătate (diagnostic molecular) TDM“, cofinanţat din Fondul Social European prin POSDRU 2007–2013. Beneficiarul proiectului este Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Domeniul Patologiei şi Ştiinţelor Biomedicale „Victor Babeş“ Bucureşti, iar parteneri sunt UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi şi Institutul Oncologic „Ion Chiricuţă“ Cluj-Napoca. La conferinţa de presă, organizată după prezentarea proiectului, au participat prof. dr. Vasile Astărăstoae, rectorul UMF Iaşi şi preşedintele Colegiului Medicilor din România, conf. dr. Mihail-Eugen Hinescu, împuternicit manager proiect, coordonator formare în proiectul TDM, prof dr. Eugen Carasevici, manager parteneriat în proiect, respectiv dr. Cornel Ursaciuc, coordonator corp experţi în proiect. Prof. dr. Vasile Astărăstoae a subliniat că „este un proiect absolut necesar pentru România pentru că, dincolo de investiţiile care se fac, trebuie să ai personal bine calificat în transmiterea de cunoştinţe, mai ales pe domenii avansate. Cu atât mai mult, în domeniul tehnologiilor şi în sistemul de sănătate mai ales, pe diagnosticul molecular, dacă nu ai specialişti, investiţiile care se fac în aparatură sunt pierdute“.
     Am stat de vorbă cu dl. prof. dr. Eugen Carasevici, manager parteneriat UMF „Gr. T. Popa“, Iaşi.
     – Oferiţi-ne câteva detalii concrete despre acest proiect.
     – De la începutul implementării lui şi până în prezent am desfăşurat trei module. Două de tehnici moleculare amplificative şi nonamplifi­cative şi unul de citometrie în flux, care s-au bucurat de numărul maxim de participanţi: 17 pe modulele de moleculară (în total 34) şi 20 pe cel de citometrie în flux. În consecinţă, 54 până în momentul de faţă, jumătate din ceea ce trebuie să îndeplinim. Mai avem patru astfel de module de implementat, două anul acesta şi două anul viitor. Acestea sunt de tehnici moleculare.
     – Rezultate?
   – Satisfacţia este majoră, generată de faptul că participanţii au putut, după o scurtă instruire teoretică, să se aşeze la masa de lucru şi să execute cu mâna lor tehnica. Aceasta le-a suscitat nu numai interesul pentru tehnică, ci şi siguranţa că sunt capabili să o facă. Este extrem de important, pentru că aceste tehnici sunt de vârf şi predispun la o oarecare reţinere din partea aplicantului.
     – Ce urmează pentru dumneavoastră, ca partener, în acest proiect?
     – La Iaşi, în următoarea perioadă, se vor desfăşura şi alte module de tehnici moleculare, amplificative şi nonamplificative, adică hibridizare in situ şi polimerizare în lanţ ADN. Cu alte cuvinte, este vorba, despre tehnici moleculare de bază în diagnosticul clinic.
     – Cei care se specializează prin intermediul acestui proiect ce fac după aceea?
    – Ceea ce învaţă îi ajută în a genera o unitate de diagnostic molecular în laboratoarele în care se află. Este cât se poate de previzibil ca, pe lângă tehnicile curente, existente astăzi într-un laborator extrem de automatizat – de imunochimie, biochimie sau un alt profil, eventual celular – să apară unele tehnici care se adresează unor zone mult mai profunde, moleculare de data aceasta, la nivel de acizi nucleici, cu intenţia de a percepe agresivitatea unei boli sau punctul de impact al unei terapii, adică de a personaliza tratamentul. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe