Newsflash
Știri

Taxe pentru sănătate

de Dr. Maria DRAGOTĂ - iun. 5 2014
Taxe pentru sănătate
     Consumul de tutun este o cauză importantă de decese care pot fi prevenite, ucigând mai mult de jumătate din consumatori; la fiecare şase secunde, cineva moare din cauza fumatului. Creşterea taxelor pe tutun este cea mai eficientă cale de a reduce consumul şi de a salva vieţi, este mesajul OMS din acest an, transmis cu prilejul Zilei mondiale fără tutun. Se estimează că o creştere a taxelor de 50%, în toate ţările, va reduce numărul fumătorilor cu 49 de milioane în următorii trei ani, salvând 11 milioane de vieţi. Creşterea preţurilor este de două-trei ori mai eficientă în reducerea fumatului la tineri decât la adulţi. Franţa şi Filipine sunt două din ţările care au văzut deja beneficiile creşterii taxelor la tutun. Între 1990 şi 2005, Franţa a triplat preţul ţigărilor (ţinând cont de inflaţie), ceea ce a dus la scăderea vânzărilor cu peste 50%; câţiva ani mai târziu, numărul tinerilor francezi decedaţi prin cancer pulmonar a început să scadă. În Filipine, în 2012, guvernul a crescut taxele pe tutun, în ciuda puternicei opoziţii a industriei tutunului; la un an, a colectat mai mult decât venitul previzibil şi plănuieşte să cheltuiască 85% din aceşti bani pe servicii de sănătate. Sigur că industria tutunului se opune acestor măsuri tocmai deoarece ştie că sunt eficiente în reducerea fumatului.
     Această problematică a fost discutată, la 28 mai, timp de o oră, într-o videoconferinţă online, de reprezentanţi OMS – dr. Douglas Bettcher, director al departamentului prevenirea bolilor netransmisibile, dr. Ayda Yurekli, coordonator, al departamentului economic privind controlul tutunului (Tobacco Control Economics); li s-au alăturat Jeremias Paul, subsecretar în Ministerul Finanţelor din Filipine; Rohan Greenland, director naţional, departamentul relaţiile cu guvernul, National Heart Foundation, Australia; Avni Sharma, lobyistă pentru No More Tobacco in the 21st Century (NMT21C) şi membră a Youth for Health, India; la discuţii au fost conectaţi jurnalişti din întreaga lume.
     Cu prilejul Zilei mondiale fără fumat şi a Zilei internaţionale a spirometriei, Asociaţia Română a Bolnavilor cu Tuberculoză (ARB-TB), în parteneriat cu European Lung Foundation şi Secţiunea tabacologie a Societăţii Române de Pneumologie, propune o serie de manifestări, în Parcul Crângaşi, la 31 mai a.c. Doritorii vor beneficia gratuit de spirometrii şi măsurarea concentraţiei de CO în sânge, ca urmare a expunerii active sau pasive la fumul de ţigară. Vor fi amenajate şi zone de consiliere privind renunţarea la fumat, unde specialiştii vor discuta cu cei interesaţi despre terapiile de sprijin. Participanţii sunt invitaţi la activităţi de promovare a unui stil de viaţă sănătos (cros, ciclism, role) şi concursuri de umflat baloane. La eveniment participă şi studenţi ai Universităţii din Piteşti, voluntari în cadrul proiectului „Universităţi fără fumat“.
     De asemenea, astăzi este organizată conferinţa de presă „Fumatul nu este un stil de viaţă, ci un stil de moarte“, la care participă prof. dr. Miron Bogdan, preşedintele Fundaţiei Medicale „Pneuma“, prof. dr. Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii, dr. Teodora Ciolompea, dr. Magda Ciobanu şi dr. Claudiu Tronciu, director general al clinicii Neolife.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe