Newsflash
Știri

Ţara cu fumători influenţi

de Vlad MIXICH - iun. 11 2015
Ţara cu fumători influenţi
Un eurobarometru special, publicat la începutul acestei săptămâni, aduce rezultate paradoxale pentru cei care studiază prevalenţa fumatului în România. La nivelul UE, 26% din cetăţeni sunt fumători, în scădere faţă de 2012, iar 20% sunt foşti fumători. Dar, deşi România nu este ţara UE cu cei mai mulţi fumători (27%, locul 11), la noi fumătorii sunt cei mai influenţi în spaţiul public. România înscrie un record negativ la frecvenţa fumatului în baruri, fiind pe locul trei în UE după Cehia şi Grecia şi mult peste media europeană. În Marea Britanie, Ungaria sau Suedia fumatul este întâlnit în mai puţin de 10% din baruri. Acelaşi lucru este valabil şi pentru fumatul în restaurante sau la locul de muncă, unde România se clasează pe locul doi în UE, după Grecia. România este ţara, după Bulgaria, unde există cele mai mari şanse pentru un cetăţean să vadă reclame sau promoţii la ţigări. În acelaşi timp, România este ţara europeană cu cei mai puţini ex-fumători, la noi fiind şi cei mai puţini fumători din UE care încearcă să se lase. Cu toate acestea, proporţia fumătorilor a scăzut în România cu 3% în ultimii trei ani. Majoritatea covârşitoare a românilor (73%) nu fumează în prezent.
În ciuda acestei majorităţi de nefumători, proiectul de lege care ar putea interzice fumatul în spaţiile publice rămâne blocat în Parlamentul României. Între timp, alte ţări se mişcă înspre decizia logică din punct de vedere medical: restrângerea spaţiilor în care se poate fuma. Franţa va interzice din 1 iulie fumatul în locurile de joacă pentru copii din aer liber, iar China a interzis deja fumatul în restaurante, birouri şi în transportul public. În plus, amenzile pentru chinezii care fumează în apropierea spitalelor şi şcolilor vor creşte de la 1,6 dolari la 32 de dolari.

 

Imunoterapia este mai eficientă în tratamentul cancerului decât chimioterapia. Opdivo, un produs al Bristol-Myers Squibb, a fost administrat într-un studiu clinic de proporţii a cărui concluzie a fost că pacienţii diagnosticaţi cu cancer pulmonar şi trataţi astfel au un risc de deces mai mic decât cei cărora li se administrează chimio­terapie. Analiştii pieţei farmaceutice apreciază că Opdivo va fi în curând aprobat pe piaţa americană de către FDA; există şi un concurent produs de Merck şi promovat sub denumirea Keytruda. Cele două companii nu sunt singurele care studiază imunoterapia ca abordare terapeutică mult mai eficientă în oncologie. Totuşi există oncologi americani care avertizează că este necesară cercetare suplimentară pentru a înţelege mecanismele de acţiune ale imunoterapiei asupra anumitor forme de cancer.

 

În ultimii cinci ani, numărul medicamentelor pentru care apar discontinuităţi în aprovizionare a crescut cu 74% în Statele Unite, până la aproape 265 de tratamente, se afirmă într-un comunicat emis de Serviciul pentru Informare Farmacologică al Universităţii Utah. Printre motivele principale se numără eşecul companiilor farmaceutice de a construi suficiente unităţi de producţie, de a-şi actualiza corect echipamentele sau de a proteja mediul steril în fabricile vechi. În ultimul an, FDA a intensificat verificările calităţii în producţie în mai multe fabrici farma, rezultatul fiind că anumite companii şi-au redus producţia sau şi-au închis fabricile.
Multe dintre medicamentele lipsă sunt tratamente vechi, injectabile, a căror producţie e costisitoare dar preţul este scăzut din cauză că nu mai sunt protejate prin patent, scrie cotidianul american „Wall Street Journal“. Antibiotice sau analgezice esenţiale în protocoalele terapeutice americane cunosc periodic crize, uneori din cauza unor contaminări care determină producătorul să retragă loturi întregi de pe piaţă sau pur şi simplu pentru că apar reparaţii de întreţinere neplanificate la liniile de producţie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe