Newsflash
Știri

Tampoanele nazofaringiene imprimate 3D, o alternativă sigură

de Dr. Alina SIMACHE - iul. 3 2020
Tampoanele nazofaringiene imprimate 3D, o alternativă sigură

În urma unor cercetări recente, s-a constatat că tampoanele nazofaringiene imprimate tridimensional au un profil de siguranţă similar tampoanelor clasice, informează Reuters.

Pentru a evalua siguranţa prototipurilor inovatoare, o echipă de cercetători condusă de dr. Kalpana Gupta, de la VA Boston Healthcare System, West Roxbury, Boston University School of  Medicine, a identificat efectele adverse ale tampoanelor nazofaringiene în rândul angajaţilor proprii. Au fost studiate, prin comparaţie, atât tampoanele imprimate 3D, cât și cele comerciale.

În urma realizării experimentelor, s-a constatat că epistaxisul, moderat și autolimitat, avea loc imediat sau la scurt timp după îndepărtarea tampoanelor nazale la 5% dintre angajaţii testaţi cu tampoane imprimate 3D și la 8,3% dintre cei testaţi cu tampoane comerciale. Alte reacţii adverse remarcate au inclus disconfortul nazal, cefaleea, otalgia și rinoreea, efectele acestea fiind limitate, variind de la câteva ore la o zi, potrivit datelor raportate în Infection Control and Hospital Epidemiology.

„Am început să folosim tehnologia 3D pentru imprimarea tampoanelor nazofaringiene din cauza unui deficit global de tampoane comerciale (...) cauzat de pandemia de COVID-19. Am început să ne îngrijorăm atunci când câţiva dintre angajaţii noștri au raportat epistaxis. Nu știam dacă era o problemă asociată cu tampoanele imprimate 3D sau dacă se putea întâmpla și în cazul utilizării tampoanelor comerciale”, a declarat pentru Reuters dr. Gupta, coordonatorul studiului. Acesta a explicat că faptul că epistaxisul a fost raportat în cazul utilizării ambelor tipuri de tampoane arată că cele imprimate 3D sunt o alternativă sigură la cele clasice.


Notă autor:

Bibliografie
1. Reuters
2. 3D-Printed Nasopharyngeal Swabs Safe Alternative to Commercial Swabs – Medscape – Jun 22, 2020
3. Gupta, K., Bellino, P., & Charness, M. (2020). Adverse effects of nasopharyngeal swabs: Three-dimensional printed versus commercial swabs. Infection Control & Hospital Epidemiology, 1-1. doi:10.1017/ice.2020.297

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe