Newsflash
Știri

Surprizele anului 2023

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - ian. 6 2023
Surprizele anului 2023

Specialiștii au analizat și au anunţat ce ne așteaptă în 2023 în domeniul medical și știinţific.

p2

Explorarea spaţiului

        Starship, naveta spaţială a SpaceX, cea mai mare construită vreodată, va fi lansată pentru a face primul zbor orbital. De asemenea, în următoarele 12 luni vor fi lansate și alte rachete spaţiale, precum New Glenn de la Blue Origin. Cele două firme sunt deţinute de Elon Musk și Jeff Bezos.

        În plus, oficialii guvernamentali americani au anunţat mai multe misiuni care vor începe în luna aprilie. În octombrie, NASA va trimite nava numită Psyche către asteroidul cu același nume.

Pandemia de COVID-19 și vaccinurile

        Creșterea numărului de cazuri din China este urmărită atent de cercetători, iar specialiștii au ca obiectiv dezvoltarea unor vaccinuri noi, mult mai eficiente. În afară de infecţia cu SARS-CoV-2, cercetătorii își propun să dezvolte vaccinuri pentru gripa aviară – virusul H5N1 se răspândește în Europa și SUA în continuare.

Noi medicamente pentru obezitate

        Producătorii de medicamente încearcă să dezvolte noi terapii pentru obezitate, iar unele ar putea fi disponibile începând cu anul acesta. Cel mai recent medicament aprobat din această categorie este Wegovy (semaglutid), produs de Novo Nordisk, care a primit aprobare pentru utilizare din partea FDA și pentru adolescenţii de peste 12 ani. În curs de evaluare este tirzepatida companiei Eli Lilly, iar Pfizer și Amgen au astfel de produse în curs de testare.

Tehnologie

        În 2023 sunt așteptate reglementări guvernamentale în domeniul inteligenţei artificiale. Uniunea Europeană va finaliza probabil Artificial Intelligence Act, un amplu set de standarde privind utilizarea inteligenţei artificiale, ce are ca obiectiv protejarea cetăţenilor de anumite practici periculoase.

        Compania Solar Foods dorește să schimbe modul în care ne hrănim. Aceasta folosește energie regenerabilă pentru a transforma dioxidul de carbon într-o pudră bogată în proteine, iar prima fabrică va fi deschisă în Helsinki, Finlanda. Această pudră proteică poate fi folosită în loc de alte surse de proteine precum ouăle și poate determina o scădere a utilizării apei necesare pentru a produce hrana.

 


Notă autor:

https://www.newscientist.com/article/2352799-a-sneak-peek-at-the-biggest-science-news-stories-of-2023/

https://www.statnews.com/2022/12/29/3-things-to-watch-in-chronic-disease-in-2023-obesity-drugs-long-covid-and-health-care-costs/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe