Newsflash
Știri

Suplimentarea dozelor de vaccin gripal

de Dr. Alexandra GUȚĂ - oct. 26 2018
Suplimentarea dozelor  de vaccin gripal
Peste 60 de mii de persoane din grupele de risc au fost vaccinate împotriva gripei până în prezent. 
Î n cadrul campaniei de vaccinare antigripală gratui-tă 2018–2019, Ministerul Sănătăţii (MS) va suplimenta dozele de vaccin gripal cu încă 300.000 de doze. Până la data de 15.09.2018 au fost distribuite 696.511 de doze de vaccin, urmând ca până la sfârșitul lunii noiembrie să fie distribuite toate dozele (1.300.000), conform calendarului agreat cu distribuitorul. Au fost vaccinate 60.669 de persoane din grupele la risc, potrivit ultimului comunicat al ministerului.
Centrul Naţional de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a informat în ultimul raport că morbiditatea prin infecţii respiratorii acute s-a încadrat în intervalul așteptat pentru săptămâna 8–14.10.2018 și că nu s-au înregistrate cazuri de gripă confirmată. Numărul total al cazurilor de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, infecţii acute ale tractului respirator superior și pneumonii) a fost cu 1,8% mai mic compara-tiv cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent. La nivel naţional s-au înregistrat 12 cazuri de gripă clinică.
Săptămâna 22–26 octombrie, este marcată de ,,Flu Awareness Week”, o campanie de informare derulată de Organizaţia mondială a sănătăţii care își propune creșterea nivelului de conștientizare a populaţiei cu privire la importanţa vaccinării. MS recomandă vaccinarea tuturor persoanelor la risc crescut de îmbolnăvire, aceasta fiind cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a gripei. Se recomandă, de asemenea, spălarea mâinilor cu apă și săpun, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, alimentaţie bazată pe legume și fructe, odihnă și mișcare, măsuri ce sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii.
Gripa este o afecţiune respiratorie contagioasă determinată de virusul gripal, care determină instalarea rapidă a simptomatologiei, caracterizată prin febră și frisoane, cefalee, dureri musculare, stare de oboseală, dureri toracice și tuse. Complicaţiile severe ale infecţiei gripale (pneumonia, miocardită, encefalită, miozită, rabdomioliza) sunt mai frecvente în rândul populaţiei la risc, și anume la persoanele cu vârsta peste 65 de ani, copii cu vârstă de până la cinci ani (în special cu vârsta sub doi ani), persoane cu astm, diabet sau boli de inimă, dar și femeile însărcinate.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe