Newsflash
Știri

Sunt europenii pregătiți să scape de hepatită?

de Maria ALEXANDRU - aug. 9 2016
Sunt europenii pregătiți să scape de hepatită?
Chiar și în aceste zile tulburi, în care numărăm consternați atentatele din toată lumea, hepatita încă ucide mult mai mulți oameni decât terorismul. Însă, atunci când ucide, hepatita o face lent, discret, silențios. Numai complicațiile hepatitei C (ciroza, cancerul hepatic) fac să își piardă viața în fiecare an zeci de mii de europeni. 84.000 – estima OMS pentru Regiunea Europeană în 2015. Vorbim însă mult mai puțin despre hepatită decât despre atentate. Ne sperie mai rar, naște dezbateri aprinse și mai rar. Și tot mai puțin ne solidarizăm pentru a-i pune capăt. Dar, ca și lupta cu terorismul, cea cu hepatitele virale cere angajament, resurse, eforturi susținute și coordonate, vigilență maximă.
Este Europa gata să elimine hepatitele virale? Este întrebarea de la care au pornit experții ECDC (Centrul european de prevenție și control al bolilor) și partenerii lor în urmă cu două zile, atunci când au anunțat noua strategie globală pentru controlul hepatitelor virale. Nu încă. Dar ar putea să fie. Ca să elimine până în 2030 hepatitele virale, statele europene trebuie să își crească exponențial capacitățile de prevenție și testare, precum și numărul persoanelor care beneficiază de tratament.  Fără hepatită în 2030 este un obiectiv pe care OMS îl traduce astfel: reducerea cu 90% a incidențelor infecțiilor cronice cu hepatită virală și acces universal la serviciile-cheie de prevenție și tratament.
Epidemiologii estimează că aproximativ zece milioane de europeni suferă de infecții cronice cu virusul hepatitic B sau C, dar  în jur de trei sferturi nu știu că au boala, din cauză că infecția adesea e asimptomatică. Anual, sunt diagnosticate, printre pacienții europeni, aproximativ 57.000 de cazuri noi, acute sau cronice, de hepatită B sau C.
„În același timp, sursele actuale de date în multe state membre UE nu sunt suficiente pentru a evalua în mod adecvat povara locală actuală a hepatitelor virale“, a declarat Andrea Ammon, directorul ECDC, de Ziua mondială a hepatitei (28 iulie). Șefa ECDC spune că statele membre trebuie să își îmbunătățească sistemele actuale de supraveghere epidemiologică, să dezvolte metode epidemiologice alternative prin care să completeze supravegherea de rutină, cum ar fi studiile santinelă sau de seroprevalență.
Cele mai recente date pentru Europa  arată că hepatita C depășește ca amenințare hepatita B, între 2006 și 2014 fiind diagnosticate aproape de două ori mai multe infecții cu virusul hepatitic C decât cu virusul hepatitic B (276.000 versus 161.000). Dacă rata incidenței cazurilor acute cu virusul B aproape că s-a înjumătățit față de nivelul din 2006 – cel mai probabil grație programele naționale de imunizare – ratele infecțiilor cronice au continuat să crească în mod constant: de la 5,7 cazuri la suta de mii de locuitori în 2006 la 9,8 în 2014. Experții ECDC pun această creștere pe seama modificărilor în ceea ce privește metodele de raportare, dar și practicile de testare. În aceeași perioadă de timp, numărul total al cazurilor de infecție cu virusul hepatitic C, diagnosticate în statele membre UE și Spațiul Economic European (SEE), a crescut cu 28,7%, în special din 2010 încoace.
Există diferențe mari între țări în ceea ce privește ratele de incidență și prevalență, iar ele sunt explicate, parțial, de modalitățile diferite de colectare a datelor, inconsistențele întâlnite la nivelul definițiilor de caz acut/cronic, și, parțial, prin faptul că, pur și simplu, unele țări investesc mai multe eforturi în screening/diagnosticare și tratare decât altele. De pildă, cele mai înalte rate de incidență sunt identificate în țările din nordul Europei, contrar a ceea ce ne-am aștepta pe baza studiilor de seroprevalență. Cel mai probabil, datele reflectă, în primul rând, politicile și practicile locale privind testarea și identificarea infecțiilor noi, motiv pentru care se întâlnesc rate mai mari în țări ca Marea Britanie și Olanda, care au prevalență scăzută, dar programe serioase de screening pentru hepatită. Prin comparație, țările din estul și sud-estul Europei au rate scăzute de incidență, dar estimările spun că au cele mai înalte rate de prevalență. Așa se face că, pentru anul 2014, România se poate lăuda cu o incidență de 0,5 cazuri de hepatită C la suta de mii de locuitori, în vreme ce Suedia și Marea Britanie raportează 18,5, respectiv 21,5 cazuri la suta de mii de locuitori. În 2014, medicii români au diagnosticat în total 104 pacienți cu hepatită virală C (din raportările transmise către ECDC), în vreme ce în întreaga Europă s-au pus peste 35.000 de diagnostice cu această infecție.
   Pentru hepatita B, numărul de infecții raportate de România a scăzut constant din 2010, de la 486 la 266, în 2014, în vreme ce, în paralel, Europa a înregistrat o creștere „la fel de constantă“ a numărului de pacienți diagnosticați: de la 16.370 la 22.442 (2010 vs. 2014). Nu, nu suntem campioni la ținut sub control infecția cu hepatita B! Cel mai plauzibil este că suntem campioni la subdiagnosticarea și subraportarea infecției. Fiindcă, în studiile de prevalență, România rămâne în topurile negative, și la hepatita B (cu o estimare de un milion de cazuri), și la hepatita C (alături de Italia și Spania).
     „România are una dintre cele mai mari rate de răspândire a virusului hepatitei C din Europa (3,23%). Deși din pricina lipsei testării, acest procent reprezintă doar o estimare, 500.000-600.000 de români ar putea fi bolnavi cronici“, a explicat, miercuri, Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite la București, în cadrul unui eveniment prin care Ambasada SUA și Fundația Renașterea au marcat Ziua mondială a hepatitei.
     De notat este și faptul că, deși ruta nosocomială este puțin comună pentru transmiterea infecției cu hepatită B în majoritatea țărilor europene, rămâne o cale principală de transmitere în câteva țări, printre care se numără și România (alături de Italia și Polonia). Îmbunătățirea practicilor de control al infecțiilor nosocomiale este, și în acest context, esențială.
     Un studiu nou făcut de cei de la ECDC estimează că infecțiile în rândul migranților reprezintă aproximativ un sfert din totalul cazurilor cronice de hepatită B, respectiv 14% din cele de hepatită C la nivelul UE/SEE. În ciuda unei poveri mari a hepatitelor virale cronice în rândul migranților, riscul de transmitere al infecției este probabil scăzut. Scopul cercetării amintite a fost să estimeze povara hepatitelor cronice în rândul migranților recent stabiliți în Europa și să identifice grupurile cu cel mai mare număr de cazuri și care ar beneficia cel mai mult de pe urma programelor de screening și facilitarea accesului la îngrijire.
Reapariția hepatitei A ca problemă de sănătate publică rămâne o temă importantă. Deși circulația virusului s-a redus în dimensiuni constant în ultimele patru decenii, datele ECDC arată că există un segment de populație în creștere progresivă, care a devenit susceptibil la infecția cu virusul A, motiv pentru care ar putea fi necesară o regândire a strategiei generale de prevenție.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe