Newsflash
Internaționale

Studiu: țigările electronice ar putea dăuna inimii

de Florentina Ionescu - nov. 7 2019
Studiu: țigările electronice ar putea dăuna inimii

Produsele ori dispozitivele de inhalare a vaporilor pe gură (așa cum sunt țigările electronice) și substanțele pe care acestea le introduc în organism ar putea să dăuneze sistemului cardiovascular, potrivit unui studiu recent.

Aceste noi descoperiri, publicate în jurnalul „Cardiovascular Research”, vin la o lună după ce CDC (Centers for Disease Control and Prevention din Statele Unite ale Americii) a declarat că ar fi o adevărată „epidemie de afecțiuni pulmonare” care sunt asociate cu inhalarea vaporilor din aceste dispozitive.

Potrivit autorului senior al studiului, Loren Wold de la Ohio State University, țigările electronice conțin nicotină, particule, metale și arome, nu doar vapori de apă inofensivi. Studiile efectuate în ceea ce privește poluarea aerului, mai spune expertul citat de Medical Xpress, arată că particulele fine pătrund în circulația sangvină și au efecte directe asupra inimii, iar „datele [obținute în urma studiilor făcute] pe țigările electronice indică în această direcție”.

tigari electronice studiu inima

Să nu uităm că nicotina, care se găsește și în tutun, este un factor cunoscut care crește tensiunea arterială și frecvența cardiacă, însă și alte ingrediente inhalate prin vaporii acestor dispozitive ar putea duce la inflamație, stres oxidativ și la un flux sangvin instabil, a mai spus Loren Wold.

Particulele extrem de fine au fost asociate, printre altele, cu tromboza, boala arterială coronariană și cu hipertensiunea. În plus, țigările electronice conțin formaldehidă, substanță clasificată de experți ca agent care cauzează cancerul și care este asociată, potrivit experimentelor efectuate pe șoareci, cu daune la nivelul inimii.


Notă autor:

Sursa foto: Pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe