Newsflash
Știri

Studiu: Persoanele care au avut COVID pot să primească o singură doză de vaccin

de Dorina Novac - feb. 25 2021
Studiu: Persoanele care au avut COVID pot să primească o singură doză de vaccin

Persoanele care nu au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2 dezvoltă post-rapel un titru de anticopi anti-Spike mai mic față de cele care au trecut prin infecție și s-au vaccinat cu prima doză, arată un studiu post-vaccin realizat în România.

Astfel, specialiștii recomandă autorităților să reevalueze posibilitatea administrării unei singure doze persoanelor care au trecut prin boală concomitent cu eventuala optimizare a dozelor disponibile.

vaccin COVID
Sursă imagine: Pixabay

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 741 de persoane, iar rezultatele cercetării arată că 85% dintre acestea nu au trecut prin boală și doar două persoane nu au dezvoltat anticorpi în urma vaccinării, ceea ce înseamnă un procent de 0,27%.

De asemenea, patru persoane din categoria celor care nu au avut infecție SARS-CoV-2 în trecut s-au pozitivat după administrarea primei doze de vaccin.

Nicio persoană din lotul analizat nu a fost testată pozitiv la 10-12 zile în urma administrării dozei de rapel.

Eșantionul a fost format din 82% femei cu vârste cuprinse între 21 și 82 de ani și 18% bărbați cu vârste între 20 și 79 de ani. Probele au fost analizate în intervalul 18-20 zile de la administrarea primei doze de vaccin și respectiv, la 8-12 zile de la administrarea rapelului.

„În vederea determinării titrului de anticorpi împotriva COVID-19 au fost efectuate teste serologice IgG anti-Nucleocapsida (test calitativ pe sistem Alinity-Abbott) și IgG anti-Spike (test cantitativ pe sistem Liaison Diasorin cu echivalare aproximativă în titru de neutralizare), probele fiind recoltate atât după prima doză de vaccin, cât și după administrarea rapelului”, arată datele studiului.

Din eșantionul analizat s-au evidențiat două categorii: 85% sunt persoane fără istoric de infecție în trecut, în timp ce 15% au trecut anterior prin boală, având confirmarea infecției prin test RT-PCR efectuat anterior.

Specialiștii au precizat că doar 2 persoane din eșantionul studiat nu au dezvoltat anticorpi în urma vaccinării.

În ceea ce privește infectarea cu SARS-CoV-2, studiul arată că 4 persoane dintre cei care nu au trecut anterior prin boală s-au pozitivat după administrarea primei doze de vaccin, în timp ce nicio persoană din lotul analizat nu a fost testată pozitiv la 10-12 zile de la administrarea rapelului.

Răspunsul imun după prima doză

Răspunsul imun după prima doză de vaccin este scăzut la persoanele care nu au trecut anterior prin boală.

„Analiza probelor prelevate de la persoanele care nu au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 în trecut arată faptul că răspunsul imun rămâne scăzut înaintea rapelului, având în vedere că 48% dintre cei care au primit prima doză nu au dezvoltat anticorpi anti-Spike IgG într-o concentrație mai mare de >=80AU/ML în intervalul 18-20 de zile de la administrarea vaccinului”, potrivit studiului.

Totodată, specialiștii au identificat și o persoană care nu a dezvoltat deloc anticorpi în acest interval.

În schimb, s-a observat că procentul persoanelor care au dezvoltat anticorpi anti-Spike IgG într-o concentrație >=80AU/ml, deși nu au trecut anterior prin boală, crește considerabil, la 99,5%, la 8-12 zile de la administrarea celei de-a doua doze. Totuși, există o persoană care nu dezvoltat anticorpi nici în acest interval de la rapel.

„La prima doză de vaccin, la un organism care nu a mai fost în contact cu virusul SARS-CoV-2, este de așteptat ca răspunsul imun să nu fie foarte intens și prelungit. În schimb, a doua doză vine să „întărească” memoria celulelor producătoare de anticorpi, astfel încât răspunsul imun să fie de durată și suficient de puternic pentru a neutraliza o viitoare infecție virală”, a explicat dr. Bogdan Dabu, medic primar medicină de laborator în cadrul MedLife.

Persoanele care au fost infectate anterior cu SARS-CoV-2 dezvoltă un titru de anticorpi anti-S semnificativ mai mare după prima doză de vaccinare.

Pe de altă parte, în cazul persoanelor confirmate anterior cu infecțieSARS-CoV-2, specialiștii atrag atenția că titrul de anticorpi neutralizanți este semnificativ, încă din primele zile după administrarea primei doze de vaccin.

„Acest lucru întărește ipoteza lansată de alte grupuri de cercetători din Europa și SUA, conform căreia o singură doză de vaccin ar putea fi eficientă pentru persoanele care au trecut prin boală”, conform datelor.

De altfel, pe eșantionul studiat de specialiști toate persoanele care au trecut anterior prin infecție aveau dezvoltat un titru ridicat de anticorpi neutralizanți în intervalul 18-20 zile de la prima doză.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe