Newsflash
Știri

Studiu: Nu toți pacienții confirmați cu COVID-19 produc anticorpi IgG

de Dorina Novac - oct. 9 2020
Studiu: Nu toți pacienții confirmați cu COVID-19 produc anticorpi IgG

Majoritatea pacienților infectați cu SARS-CoV-2 dezvoltă anticorpi între ziua 15 și ziua 21 după infectare, arată un studiu MedLife în parteneriat cu Institutul de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” și Spitalul Clinic Colentina.

Sistemul Medical MedLife anunță un nou set de concluzii ale studiului pe care îl desfășoară în parteneriat cu Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” și Spitalul Clinic Colentina din București, cu privire la răspunsul serologic în COVID-19.

Anticorpi COVID-19

Lansat la începutul lunii mai, studiul urmărește evoluția în dinamică privind apariția anticorpilor IgG pe o perioadă de 7 luni la pacienții confirmați pozitiv, concluziile finale urmând să fie anunțate la sfârșitul acestui an.

„Majoritatea pacienților infectați cu noul coronavirus dezvoltă anticorpi între ziua a 15-a și ziua 21 după infectare. Cu toate acestea, timpul până la detectarea anticorpilor în cazurile ușoare poate fi mai lung. Ne-am propus să analizăm în ce măsură producția de anticorpi anti-SARS-CoV-2 este influențată de forma clinică a bolii, de vârstă, comorbidități și de tratamentul pacienților cu COVID-19 cu corticosteroizi”, a precizat conf. dr. Adriana Hristea, investigator principal al studiului la Institutul de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, medic primar boli infecțioase, șef secție Adulți 4.

Potrivit unui comunicat de presă, până în prezent, a fost analizat un eșantion de 73 de pacienți simptomatici și 20 de pacienți asimptomatici, testați pozitiv la SARS-CoV-2 prin metoda RT-PCR.

Probele pentru determinarea nivelului de anticorpi au fost colectate la 21-28 de zile de la debutul simptomelor și au fost supuse testării serologice ChemiLuminescente ImmunoAssay – CMIA în laboratoarele MedLife.

Anticorpii IgG, în proporție mai mare la pacienții cu forme moderate și severe de COVID-19

Dintre pacienții simptomatici înrolați în studiu, cei mai mulți au dezvoltat forme ușoare ale bolii (42% din totalul pacienților cu simptome specifice), urmați de pacienții cu forme severe (36%) și pacienții cu forme moderate (22%).

Prezența anticorpilor IgG a fost identificată într-un procent semnificativ, de 94% și respectiv 95% la pacienții cu forme moderate și severe, în timp ce pacienții cu forme ușoare au dezvoltat anticorpi în proporție de 74%.

Totodată, procentul pacienților asimptomatici care au dezvoltat anticorpi IgG este mai mic decât în cazul pacienților care prezintă simptome compatibile cu COVID-19.

„În urma analizelor datelor colectate până acum, am constatat că proporția pacienților asimptomatici care au dezvoltat anticorpi IgG este mai mică, de 65%, comparativ cu pacienții simptomatici, care au prezentat anticorpi specifici COVID-19 în proporție de 86%. De asemenea, în timp ce majoritatea pacienților infectați dezvoltă anticorpi într-un interval de maximum 3 săptămâni de la momentul infectării, am observat că, în cazurile ușoare, apariția anticorpilor poate dura mai mult, iar uneori, anticorpii nu sunt detectați”, a explicat conf. dr. Adriana Hristea.

Producția de anticorpi IgG specifici COVID-19 nu este influențată de vârsta pacienților, prezența comorbidităților și tratamentul cu corticosteroizi folosit la acești pacienți.

Studiul a arătat că anticorpii IgG s-au regăsit într-un procent asemănător atât la pacienții simptomatici cu vârsta sub 65 de ani, cât și la cei cu vârsta egală sau peste 65.

În ceea ce privește pacienții asimptomatici, mai mult de jumătate dintre aceștia cu vârste sub 65 de ani au dezvoltat anticorpi IgG SARS-CoV-2, iar singurul pacient asimptomatic din categoria de vârstă 65+ a dezvoltat, de asemenea, anticorpi.

La pacienții simptomatici, care au fost supuși tratamentului cu corticosteroizi pentru COVID-19 anticorpii IgG au fost detectați la 32 (96%) pacienți față de 31 (78%) pacienți care nu au primit tratamentul cu corticosteroizi.

În ceea ce privește pacienții cu comorbidități, 34 (87%) pacienți simptomatici au dezvoltat anticorpi IgG față de 4 (44%) pacienți asimptomatici. Au fost identificați patru pacienți cu afecțiuni maligne, dintre care trei pacienți simptomatici au dezvoltat anticorpi și un pacient asimptomatic nu a dezvoltat anticorpi.

„Am constatat că producția anticorpilor IgG pentru COVID-19 nu pare a fi influențată de vârstă, administrarea tratamentului cu corticosteroizi sau prezența comorbidităților”, a adăugat investigatorul principal al studiului de la Institutul de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe