Newsflash
Știri

Studiu național: sunt șanse mari ca valul 5 să se încheie în primăvară

de L. Budin - feb. 8 2022
Studiu național: sunt șanse mari ca valul 5 să se încheie în primăvară

Subvarianta BA.2 pare să aibă o rată lentă de răspândire în România, iar varianta Delta pierde teren - deci sunt șanse mari ca valul 5 să se încheie în această primăvară, arată specialiștii MedLife.

De 10 săptămâni, MedLife monitorizează evoluția tulpinii Omicron în România, se arată într-un comunicat. Din cele peste 400 de probe secvențiate de la începutul valului 5, pe lotul studiat în ultima săptămână, procentul probelor cu Omicron a urcat la 100%, arată specialiștii. Doar 3 cazuri au fost identificate cu subvarianta BA.2, iar varianta Delta pare să piardă teren. 

cercetare-medicamente

Sunt șanse destul de mari ca, din a doua jumătate a lunii februarie, să asistăm la o scădere constantă a numărului de cazuri, iar valul 5 să se încheie în această primăvară”, se arată în comunicat.

MedLife continuă studiul de secvențiere a genomului virusului SARS-CoV-2, în vederea identificării cazurilor de infectare cu subvarianta BA.2, despre care specialiștii spun că este posibil să fie mai contagioasă decât varianta principală a tulpinii Omicron (BA.1).

Din cele 94 de probe secvențiate în ultima săptămână, toate au fost identificate cu Omicron, în cazul a 3 probe fiind identificată subvarianta BA.2. Față de ultimul lot secvențiat în urmă cu două săptămâni, numărul de cazuri cu noua subvariantă BA.2 a crescut de la 2 la 3. Pe lotul studiat în această etapă nu au fost identificate probe cu tulpina Delta.

Probele secvențiate provin din București, Brăila, Bacău, Constanța, Galați, Ialomița, Iași, Piatra Neamț, Pitești, Ploiești și Târgoviște. Probele depistate cu subvarianta BA.2 provin din București (2) și Bacău (1).

Deși această nouă subvariantă este în atenția unui număr tot mai mare de țări și chiar a devenit dominantă în Danemarca sau câteva regiuni din India, în România pare să aibă o evoluție lentă (...) Următoarele 2 săptămâni vor fi foarte importante, iar dacă ritmul de răspândire a noii variante se va păstra în aceiași parametri, atunci sunt șase mari ca traiectoria prognozată de către autorități cu privire la evoluția valului 5 să rămână în vigoare”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și doctor în științe medicale, coordonatorul studiului de secvențiere realizat de MedLife.

Până în prezent, autoritățile române au raportat 49 cazuri cu subvarianta BA.2, din 1.487 de cazuri de infectare cu Omicron.

Specialiștii MedLife estimează că, cel mai probabil, numărul cazurilor COVID-19 pozitive se va stabiliza în perioada următoare, pentru ca mai apoi să scadă treptat. În situația unui scenariu pesimist, în care subvarianta BA.2 ar putea să prindă avânt sau în cazul în care persoanele infectate cu Omicron se vor putea infecta cu tulpina Delta, sunt șanse ca valul 5 al pandemiei să se prelungească, se arată în comunicat.

Până în luna martie ne dorim să avem o perspectivă cât mai clară a numărului de români trecuți prin infecție cu virusul SARS-CoV-2. Este cunoscut faptul că România a testat mai puțin decât alte țări din nordul și vestul Europei, așadar ne așteptăm ca numărul persoanelor trecute prin boală să fie mult mai mare decât cel raportat oficial. Noul studiu MedLife va măsura, cu o marjă de eroare de +-5%, câți dintre locuitorii României au trecut sau vor trece prin boală”, a declarat Mihai Marcu, Președinte & CEO MedLife Group. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe