Newsflash
Știri

Studiu: Implicațiile pandemiei de COVID-19 asupra regimului alimentar și sănătății

de Dorina Novac - ian. 26 2021
Studiu: Implicațiile pandemiei de COVID-19 asupra regimului alimentar și sănătății

Deși majoritatea populației este conștientă de posibila corelație dintre obezitate și simptomele severe ale coronavirusului, la nivel global oamenii s-au îngrășat în perioada crizei, potrivit unui studiu Ipsos, care a acoperit 30 de țări.

La nivelul celor 30 de țări monitorizate, o treime (31%) dintre respondenți au câștigat în greutate de la debutul pandemiei de COVID-19.

s-au ingrasat in pandemie
Sursă imagine: Pixabay

Cu toate acestea, proporția celor care s-au îngrășat în această perioadă variază considerabil în funcție de țară: peste 50% în Chile sau Brazilia, respectiv 30-40% în Peru, Arabia Saudită, Australia, Italia, India, SUA, Spania, Argentina, Africa de Sud sau Turcia.

În țări asiatice precum China sau Hong Kong, mai puțin de 10% dintre respondenți spun că au luat în greutate în această perioadă.

Potrivit studiului, media greutății excedentare în această perioadă: 6.1kg. Cele mai mari medii au fost înregistrate în Arabia Saudită (8kg, în rândul celor 35% din populație care s-au îngrășat în această perioadă) și respectiv Mexic (8.5kg, în rândul a 34% din populație).

Infografic Ipsos_01_Incearca sa slabeasca

„45% dintre cetățenii planetei spun că încearcă să slăbească. În Chile, această cifră ajunge la 60%, iar în Spania, Peru, Arabia Saudită, Singapore și SUA depășește 50% din populația intervievată”, potrivit datelor din studiu.

Chinezii au făcut mai multă mișcare

De la începutul pandemiei, deși mai bine de un sfert dintre respondenții la nivel global (27%) au făcut mai multă mișcare, o pondere asemănătoare (23%) au declarat contrariul. Mai bine de jumătate dintre chinezi (57%) au făcut mai multă mișcare de la debutul pandemiei, spre deosebire de peste o treime dintre cetățenii din Chile, Belgia sau Italia, care au făcut mai puțină mișcare.

Un respondent din zece a consumat mai mult alcool de la începutul pandemiei, în timp ce o proporție similară (9%) au afirmat contrariul.

„Cu toate acestea, în Australia și Statele Unite o cincime din populație (20%) a consumat mai mult alcool. La polul opus, posibil ca urmare a restricțiilor impuse, un sfert (24%) dintre sud-africani au consumat mai puțin alcool”, transmite sursa citată.

Infografic Ipsos_02_Actiuni individuale

În privința fumatului, potrivit studiului, nivelul de polarizare este mai redus (4% au renunțat iar 3% s-au apucat de fumat). India a înregistrat cea mai mare pondere a respondenților care au renunțat la fumat (12%). La polul opus se situează Chile, cu cea mai mare proporție a celor care s-au apucat de fumat în timpul pandemiei (9%).

Cercetarea mai arată că aproape jumătate (45%) din populația globului crede că există o legătură între obezitate și simptomele severe ale COVID-19 în rândul celor infectați.

Ponderea este mai mare în Peru (82%) și respectiv Marea Britanie (64%). La nivel mondial, o treime (31%) dintre respondenți nu cred că există o legătură între obezitate și severitatea simptomelor – în special în China (53%), dar și în Malaezia, Coreea de Sud, Ungaria, Italia și Polonia (cel puțin 40%).

Ce facem că să slăbim?

În rândul celor care încearcă să slăbească, peste jumătate (52% la nivel global) ar prefera să facă mai multă mișcare sau să mănânce mai sănătos, mai degrabă decât să țină regim pentru a obține rezultate.

Cu toate aceastea, 4 din 10 (44%) au afirmat că vor lua măsuri cu privire la cantitatea de mâncare consumată și la un eventual regim alimentar.

„În Argentina, Chile, Mexic sau Olanda, aproximativ două treimi dintre cei care vor să slăbească preferă să mănânce mai sănătos decât să țină regim. În China, trei din patru (77%) respondenți care încearcă să slăbească preferă să facă mișcare”, conform datelor din cercetare.

La nivel mondial, dincolo de mișcare, mâncare sănătoasă și regim, 38% dintre persoanele care vor să slăbească sunt dispuse să consume mai puține băuturi care conțin zahăr (în special în Ungaria, Malaezia și Africa de Sud - peste 50%).

Infografic Ipsos_03_Metode de a slabi

Doar 15% dintre respondenții la nivel global afirmă că vor consuma mai puțin alcool. În rândul celor care încearcă să slăbească, ponderea respondenților dispuși să reducă volumul de băuturi alcoolice ajunge la un sfert din populație în cazul Rusiei (26%), Marii Britanii (25%), Coreei de Sud (25%), Africii de Sud (24%), Belgiei (23%) și respectiv Australiei (23%).

Exercițiile fizice frecvente pot reduce riscul dezvoltării unor simptome severe de COVID

Potrivit studiului, 4 din 10 respondenți (38%) consideră că exercițiile fizice frecvente pot reduce riscul dezvoltării unor simptome severe de coronavirus, în rândul celor infectați. Lista continuă cu renunțarea la fumat (28%) și consumul de vitamina D (26%). 17% au menționat reducerea greutății iar 1 din 10 (9%) au indicat renunțarea la alcool.

Beneficiul potențial al exercițiilor fizice înregistrează cote maxime în China, unde 8 din 10 (78%) respondenți consideră că astfel pot reduce riscurile unor simptome severe. Hong Kong și India (59% și respectiv 58%) se situează pe următoarele poziții.

„În privința vitaminei D, se înregistrează opinii diferite de la țară la țară. Doar 1 din 10 respondenți din Japonia, Germania, Australia sau Suedia consideră că aceasta ar putea fi de ajutor. La popul opus se situează Ungaria sau Africa de Sud, cu o pondere de circa 40% a celor care consideră că vitamina D poate reduce riscul unor simptome severe”, conform studiului.

Infografic Ipsos_04_Reducere riscuri COVID

Doar 17% din populația globului crede că scăderea în greutate poate contribui la reducerea riscului de simptome severe. Cifra este semnificativ mai mare în Marea Britanie (45%), Peru sau Olanda (34%, fiecare).

Renunțarea la zahăr

La nivel mondial, zahărul reprezintă principala componentă din alimentație pe care oamenii ar caută să o reducă sau să o elimine pentru a reuși să slăbească. Pe locul al doilea se situează caloriile, iar alcoolul e la coadă listei.

În rândul celor care încearcă în mod activ să slăbească, două treimi (62%) spun că încearcă să reducă sau să elimine zahărul din alimentație pentru a putea slăbi.

Ponderea acestora depășește 70% în Ungaria, Malaezia, Polonia, Rusia, Turcia sau Africa de Sud.

Pe lângă zahăr, caloriile (41%) reprezintă un alt factor pe care oamenii care vor să slăbească caută să-l reducă în alimentație – în special în China, India, Malaezia, Arabia Saudită și Statele Unite (peste 50%).

La un nivel comparabil se situează și carbohidrații, pe care 39% dintre cei care încearcă să slăbească i-ar reduce sau elimina din alimentație. Pe locurile următoare se plasează alimentele procesate (31%) și respectiv grăsimile săturate (28%).

Doar 16% dintre respondenții la nivel global menționează alcoolul pe lista factorilor de redus sau eliminat din alimentație. În Rusia, Polonia sau Coreea de Sud, această cifră depășește un sfert din populație.

Studiul Ipsos a fost realizat online, în perioada 23 octombrie - 6 noiembrie 2020, pe un eșantion de 22.008 respondenți adulți din 30 de țări.

Țările participante la studiu sunt: Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Belgia, Brazilia, Canada, Chile, China, Coreea de Sud, Franța, Germania, Hong Kong, Ungaria, India, Israel, Italia, Japonia, Malaezia, Marea Britanie, Mexic, Olanda, Peru, Polonia, Rusia, Singapore, Spania, Statele Unite ale Americii, Suedia și Turcia.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe