Newsflash
Știri

Studiu: Gradul de imunizare naturală a învățătorilor pentru COVID-19 este foarte mic

de Dorina Novac - sept. 18 2020
Studiu: Gradul de imunizare naturală a învățătorilor pentru COVID-19 este foarte mic

Peste 2.600 de învăţători s-au înscris în demersul unui operator medical privat de testare gratuită a anticorpilor specifici COVID-19.

Potrivit unui comunicta de presă, în perioada 1-14 septembrie, Sistemul Medical MedLife a pus gratuit la dispoziţia învăţătorilor teste serologice care detectează prezenţa anticorpilor specifici COVID-19 în organism.

profesori grad de imunizare
Sursă imagine: Pixabay

 

Peste 2.600 de învăţători s-au înscris în acest demers, 1.176 dintre aceştia testându-se voluntar.

„Dintre învăţătorii testaţi la nivel naţional, 53 au avut un rezultat pozitiv la testul serologic, ceea ce arată, cel mai probabil, că gradul de imunizare naturală a acestora pentru COVID-19 este foarte mic, de 4,5%”. Vârsta medie a învățătorilor testați pozitivi este de 43 de ani, cu preponderență feminină – 94% dintre testele pozitive au fost în rândul femeilor”, se arată în comunicat.

Printre orașele în care au fost detectate rezultate pozitive la testul IgG se numără Arad, Timișoara, Târgoviște, Oradea, Bacău, București, Iași, Ploiești, Târgu Jiu, Craiova.

De asemenea, nu au fost identificate mai mult de trei cadre didactice care au trecut prin boală în cadrul aceleași instituții.

„Încă de la primele studii pe care MedLife le-a realizat, gradul de imunizare naturală a populației era unul foarte mic, aspect ce este demonstrat încă o dată prin gradul scăzut de imunizare naturală a învățătorilor. Acest lucru ne evidențiază că singura variantă prin care activitatea în școli se poate desfășura în siguranță este prin respectarea măsurilor de prevenție și igienă”, a declarat Mihai Marcu, CEO MedLife.

Sursa citată precizează că imunizarea populație pentru COVID-19 se poate face în două feluri, prin vaccinare, însă nu există un vaccin încă, sau prin trecerea prin infecție.

„Imunizarea naturală a populație reprezintă un lucru foarte greu de realizat, ceea ce înseamnă că un procent vor face forme mediii, forme severe ale bolii, vom avea un procent mare de decese. Imunizarea se poate face în două feluri, prin vaccinare, însă nu avem un vaccin încă, sau prin trecerea prin infecție. Ca să ne dăm seama că e greu să obținem această imunizare, ce s-a făcut în România la nivel de cercetare au arătat că nu depășim 4% ca imunizare în rândul populației”, a explicat dr. Adrian Marinescu, medic primar Boli Infecțioase.

Acesta a mai precizat că în țările unde au fost multe cazuri, ca de exemplu Italia, Spania sau Franța, nu s-a trecut gradul de imunizare de 8%.

„Asta înseamnă că oricât ne-am dori această variantă, tot măsurile de prevenție pe care le auzim în fiecare zi sunt cele mai bune-purtatul corect al măștii, distanțare, limitarea contactului prelungit, respectarea regulilor de igienă. Nu avem nicio altă variantă până când nu vom avea un vaccin”, a conchis dr. Adrian Marinescu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe