Newsflash
Știri

STUDIU. Folosirea telefonului mobil seara se asociază cu insomnia

de Dr. Laura Davidescu - sept. 15 2020
STUDIU. Folosirea telefonului mobil seara se asociază cu insomnia

Rezultatele studiilor precedente, care au găsit o corelație între utilizarea telefonului mobil și insomnie sau depresie, sunt confirmate de un nou studiu care explorează asocierea dintre mobil și insomnia la adulții tineri.

shutterstock_1052993969Trei sferturi dintre adulții tineri recunosc că folosesc un dispozitiv electronic înainte de a merge la culcare, lucru care le afectează calitatea somnului. Mai mult, 66% dintre ei au raportat și distress psihologic, se arată în studiu.

Citește și Tipuri de insomnie și metode de diagnostic

Studiul de față a apelat la studenți canadieni cu vârste între 18 și 35 de ani, care au răspuns unui chestionar despre frecvența și durata utilizării telefomului mobil, în special în orele de seară. Studiul a utilizat Indexul de Severitate a Insomniei (ISI), care apreciază gravitatea simptomelor, și scala HADS (Hospital Anxiety and Depression Scale), pentru a analiza depresia. În funcție de scorurile obținute, participanții au fost catalogați în grupuri cu și fără insomnie și în categorii fără simptome depresive, cu simptome subclinice și cu simptome manifeste de anxietate și depresie.

Mai mult de jumătate dintre respondenți (58,9%) au recunoscut că folosesc telefonul mobil, computerul sau laptopul înainte de a merge la culcare. Un total de 55,4% dintre ei au acuzat un grad de insomnie, dintre care 18,9% au avut un scor moderat, iar 3% un scor sever de insomnie.

10,6% dintre tineri au avut simptomatologie de depresie subclinică, iar 40,4% au raportat simptome anxioase.

“Întrucât problemele de somn tind să se agraveze în timp, este important să educăm tinerii în legătură cu aceste aspecte și să-i convingem să nu mai utilizeze dispozitive electronice înainte de culcare", au conchis cercetătorii. Recomandarea este de a nu mai folosi niciun fel de ecran luminos cu minimum o oră înainte de culcare.

Studiul integral poate fi consultat pe site-ul Psychiatry Advisor.

 


Notă autor:

foto: Shutterstock

ETICHETEinsomnie

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe