Newsflash
Știri

Studiu: Copiii cu probleme de vedere, predispuși la anxietate și depresie

de Dorina Novac - oct. 5 2022
Studiu: Copiii cu probleme de vedere, predispuși la anxietate și depresie

Miopia în cazul copiilor poate să îi predispună pe cei mici la anxietate sau depresie, arată un studiu recent al organizației Orbis Internațional.

Mai puțin cunoscut de către părinți este faptul că cei mici pot purta lentile de contact de la vârste mici, explică dr. dr. Mihaela Florescu, medic primar oftalmolog.

miopie

La nivel global, specialiștii estimează că peste 19 milioane de copii sub vârsta de 14 ani au probleme de vedere, iar rezultatele unui studiu recent arată faptul că cei mici sunt predispuși la anxietate și depresie în condițiile în care aceștia sunt limitați în practicarea unor sporturi, pot avea rezultate mai slabe la școală sau pot deveni victime ale bullyingului.

Citește și: Specialistul avertizează: ochelarii de vedere din supermarket dăunează sănătății

Cu toate acestea, controalele regulate și prescrierea unor lentile de contact ar putea avea un impact semnificativ în viața celor mici.

„Lentilele de contact sunt dispozitive medicale utilizate pentru corectarea defectelor de vedere ca o alternativă la ochelari. Acestea pot fi purtate încă din copilărie, deci nu există interdicții și nici o vârstă minimă potrivită pentru copii. În anumite cazuri speciale, chiar şi bebeluşilor li se prescriu lentile de contact, pentru anumite afecţiuni congenitale”, a precizat dr. Mihaela Florescu.

Factorii cheie în a determina dacă lentilele de contact sunt potrivite copilului sunt tipul afecțiunii oculare, evaluarea gradului de responsabilitate al copilului şi dorinţa acestuia de a le purta.

„Studiile și experiența experților în oftalmologie au relevat faptul că un copil de 7- 8 ani poate fi capabil să aplice, să îndepărteze și să întrețină singur lentilele de contact. În principiu recomand ca micuții să înceapă cu purtarea lentilelor de contact de unică folosință, pe care le aplică dimineața și le aruncă seara, aceștia având astfel ocazia să se obișnuiască și să învețe cum trebuie utilizate în mod corect. Apoi se poate trece treptat la lentile de contact ce pot fi utilizate mai frecvent”, recomandă specialistul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe