Newsflash
Știri

Studiu: 88 de cazuri noi cu varianta britanică a SARS-CoV-2 au fost identificate în România

de Florentina Ionescu - mar. 19 2021
Studiu: 88 de cazuri noi cu varianta britanică a SARS-CoV-2 au fost identificate în România

Un laborator privat a identificat 88 de cazuri noi cu variianta britanică a coronavirusului SARS-CoV-2, din 94 de probe secvențiate. Previziunile specialiștilor s-au confirmat: varianta britanică a substituit celelalte variante care circulau pe teritoriul României.

Echipa de cercetare a Grupului MedLife a analizat un nou lot de 94 de probe provenite de la pacienți infectați cu SARS-CoV-2, dintre care 88 conțin varianta britanică a coronavirusului, ceea ce indică o prevalență de 94% pe lotul analizat, se arată într-un comunicat remis redacției.

Dumitru Jardan, biolog, coordonator studiu MedLife
Dumitru Jardan, biolog, coordonator studiu

Pe de altă parte, specialiștii anunță că nu au identificat în această etapă a studiului prezența altor variante, precum cea braziliană sau sud-africană.

Probele au fost selectate în mod aleatoriu și au fost analizate în perioada 8 – 11 martie 2021 în laboratoarele MedLife. Potrivit raportului, cele mai multe cazuri de infectare cu varianta britanică a coronavirusului provin din

  • București – 37 pacienți,
  • Timișoara – 17 pacienți,
  • Cluj – 7 pacienți,
  • Brașov – 6 pacienți,
  • Sibiu – 4 pacienți,
  • Prahova – 3 pacienți,
  • Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Ilfov - câte 2 pacienți/județ
  • și Arad, Constanța, Galați, Iași, Sălaj și Teleorman – 1 pacient/județ. 

Studiu MedLife - evolutia tulpinii britanice in RO

469 de cazuri identificate cu varianta britanică

Până în prezent, laboratorul menționat a secvențiat aproape 700 de probe, reprezentând 74% din totalul probelor secvențiate în România (din datele disponibile), dintre care 239 au fost cu varianta britanică B.1.1.7 și 2 cu varianta sud-africană B.1.351.

În total, de la începutul acestui an, autoritățile române au raportat 469 de cazuri identificate cu varianta britanică, 3 cazuri de infectare cu varianta sud-africană și 2 cazuri cu varianta braziliană.

„Din păcate, previziunile noastre s-au adeverit, practic tulpina britanică (B1.1.7) a subtituit tulpinile care circulau pe teritoriul României. Dacă în urmă cu două luni, doar 12% din probele analizate conțineau tulpina britanică, în prezent am ajuns la o prevalență de 94% pe lotul analizat. Această evoluție nefavorabilă confirmă indicele ridicat de contagiozitate al noii tulpini și explică creșterea constantă a numărului de infectări cu SARS-CoV-2 din ultima perioadă”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere derulat de MedLife.

Acesta a adăugat că, de fapt, capacitatea de transmitere și infecțiozitate ridicată a variantei britanice ar putea să inhibe creșterea în frecvență a variantelor braziliană și sud-africană.

„Aceasta ar fi o veste bună, întrucât vaccinurile disponibile par să fie mai puțin eficiente față de aceste aceste tupini. În continuare este extrem de important să se urmărească evoluția tulpinilor care circulă pe teritoriul României pentru a identifica mutații noi care ar putea afecta contagiozitatea virusurilor și eficiența vaccinurilor”, a completat biologul Dumitru Jardan.

Totodată, biologul citat subliniază că secvențierea este singura metodă care permite urmărirea corectă a mutațiilor noi apărute.

„Datele oferite de specialiștii noștri nu sunt deloc încurajatoare, mai ales în contextul studiilor internaționale, care indică faptul că varianta britanică a coronavirusului nu doar că se răspândește mai repede, ci prezintă și o rată a mortalității mai mare în comparație cu alte tulpini anterioare. Așadar, în perioada următoare ne așteptăm la creșterea numărului de cazuri, creșterea numărului de pacienți internați la ATI și chiar a numărului de decese”, a declarat Mihai Marcu, președinte și CEO MedLife Group.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe