Newsflash
Știri

Studiu: 50% dintre români nu se duc la dentist

de Dorina Novac - feb. 3 2020
Studiu: 50% dintre români nu se duc la dentist

Jumătate dintre români nu se duc la dentist, motivând lipsa de bani și de timp, iar o treime nu își duc copiii la cabinetul unui stmatolog și nici nu-și propun acest lucru, potrivit unui studiu.

Aproximativ 50% dintre români nu au ajuns niciodată la un medic stomatolog, iar mai mult de 20% declară că nici nu vor merge, arată un studiu de piață comandat de Clinicile Dentare Dr. Leahu și realizat de Kantar în ianuarie 2020.

Mai mult, 30% dintre familiile care au copii în întreținere nu i-au dus niciodată la un control stomatologic și nici nu-și propun să facă acest lucru.

Majoritatea celor intervievați spun că nu merg la dentist din lipsă de timp, bani sau că nu consideră că au probleme, însă nu toate afecțiunile stomatologice prezintă și simptome. În plus, prevenția stă la baza diminuării incidenței afecțiunilor grave, în contextul în care 90% dintre pacienții pe care îi vedem la controale de rutină prezintă deja carii și dinți lipsă, iar mulți vin direct cu afecțiuni foarte grave, care presupun eforturi considerabile de tratament și din partea lor, dar și a echipelor noastre medicale”, a declarat medicul Ionuț Leahu, CEO și fondator Clinicile Dentare Dr. Leahu.

Potrivit studiului, numărul celor care solicită servicii complexe, de implantologie și radiologie, a crescut cu 4, respectiv 6 puncte procentuale față de anul trecut.

Cifrele mai arată că jumătate dintre cei care merg, totuși, regulat la stomatolog se programează pentru tratamentul cariilor dentare (50,2%), îndepărtarea depunerilor de tartru (44,3%) și albirea dinților (38,9%) și au crescut bugetul pentru vizita la cabinetele dentare cu aproximativ cu 100 de lei față de 2019 (de la 1695 de lei la 1801 lei).

Cât despre nevoile românilor privind sănătatea dentară, majoritatea declară că vor servicii (88,1%) și medicamente (90,1%) decontate de stat și acces gratuit la servicii publice (91,9%) și la medicul de familie (88,3%).


Notă autor:

Sursă imagine: pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe